
Oříškový koláč s mascarpone a malinami
Snadné a extradobré
Ingredience
- 180 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 2 lžíce lískových oříšků, nasekaných nadrobno
- 90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
- 1 vejce, bílek a žloutek zvlášť
- 300 g čerstvých malin nebo jiného drobného ovoce
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce moučkového cukru + další na poprášení
- 150 ml smetany ke šlehání, lehce ušlehané
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
2 Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.
3 Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Helena A.
25. Červenec 2014 12:03
Vanda Langerová
2. Březen 2019 08:47