Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Oříšková bomba (zucotto)

Dezert z docela obyčejných přísad: piškotu a šlehačky. Výsledek je ale bomba!
Vydání: 2013/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 8 - 10 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení Pečení: 45 minut
P
Dort Italská

Ingredience

    • 185 ml brandy
    • 185 ml pomerančového likéru cointreau
    • kakao holandského typu na poprášení

    NA KORPUS
    • 250 g másla, změklého
    • 220 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 5 vajec
    • 300 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 1 lžíce mléka

    NA NÁPLŇ
    • 150 g tmavé čokolády (70 % kakaové hmoty), nasekané nahrubo
    • 600 ml smetany ke šlehání
    • 50 g lískových oříšků, opražených a nasekaných nahrubo
    • 50 g loupaných mandlí, opražených a nasekaných nahrubo

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Na korpus prošlehejte máslo, cukr a vanilku do pěny. Pak zašlehejte jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se špetkou soli a kypřicím práškem a polovinu vmíchejte do vaječné směsi. Přilijte mléko a vmíchejte zbylou moučnou
směs. Rozetřete na plech s pečicím papírem o rozměrech 17,5 x 25 cm. Uhlaďte povrch a pečte 40–45 minut dozlatova. Vyjměte,
vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

2
Odkrojte z těsta připečené okraje a pak korpus prořízněte horizontálně na 3 pláty silné 1–1,5 cm. Z jednoho plátu vykrojte kolo o průměru 18 cm, na něm bude nakonec dort stát. Zbylé pláty položte delší stranou k sobě a rozkrájejte je na 3cm pruhy. Každý
takto vzniklý obdélník šikmo překrojte tak, abyste dostali trojúhelníky.

3 Na náplň rozpusťte polovinu čokolády a nechte ji lehce zchladnout. Ušlehejte polovinu smetany, vmíchejte polovinu oříšků a mandlí a zbylou čokoládu (nerozpuštěnou, nasekanou). V jiné míse ušlehejte zbylou smetanu, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zbylé ořechy a mandle.

4 Formu ve tvaru polokoule nebo hlubokou mísu o objemu 1,5 litru a průměru 20 cm vyložte navlhčenou gázou. Smíchejte v ploché nádobě oba likéry. Ve směsi namočte vždy jeden trojúhelník korpusu a špičkou do středu jej vložte do formy. Trojúhelníky dávejte do formy těsně vedle sebe největší řeznou stranou ven a podle potřeby přiřízněte. Navrch natřete světlý krém, do středu naneste tmavý krém, uhlaďte povrch a přiklopte kulatým plátem namočeným v likérové směsi. Přetáhněte gázu, přiklopte plastovým prkénkem, zatižte ho a dejte do chladničky přes noc. Bombu vyklopte na servírovací talíř, odstraňte gázu a poprašte kakaem. Ihned podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medové semifreddo v griliášové oplatce

Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Torrone s pistáciemi

REKLAMA

Přidat komentář