Jablečný víkendový koláč

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Jablečný víkendový koláč

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny

Suroviny

Těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
krupicový cukr 180 g
pudinkový prášek 1 ks
citronová kůra
dle chuti
kypřicí prášek do pečiva 1.5
máslo 180 g
nebo Hera
žloutek 1 ks
vanilkový extrakt
zakysaná smetana 200 g
nebo smetanový jogurt
Náplň
jablka 1 kg
nastrouhaná
bílek 1 ks
vanilkový cukr 1 ks
3
Vlašské ořechy dle chuti
skořice
mletá
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší). Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem). Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním. Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice...). Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou. Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme.

Obchod Apetit