
Křupavý celerový salát s fenyklem, jablky a ořechy
„S celerem budu vařit častěji!“ znělo redakcí při focení. Právě k míse s tímto salátem se všichni neustále vraceli a ochutnávali.
Ingredience
- 100 g vlašských či pekanových ořechů
- 1 lžíce medu
- špetka kajenského pepře
- 1 bulva celeru (asi 800g), oloupaná
- šťáva z poloviny citronu
- 2 jablka s červenou slupkou, zbavená jádřince a nakrájená na plátky
- 2 bulvy fenyklu, nakrájené na plátky
- 150 g řeckého nebo smetanového jogurtu
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 140°C. Promíchejte ořechy, med, 1/2 lžičky soli a kajenský pepř a rozprostřete vše na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 15 minut, pak vyjměte a nechte vychladnout. Tři čtvrtiny směsi nasekejte nahrubo a zbytek si nechte na ozdobu. Celer nakrájejte na plátky o síle mince a ty pak na nudličky. Vložte je spolu s jablky do mísy s vodou okyselenou citronem, aby nezhnědly.
2 Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete. Sceďte celer s jablky, nechte okapat, a dejte je do mísy. Přidejte fenykl, nasekané ořechy a promíchejte se zálivkou. Ozdobte odloženými ořechy.
Přidat komentář