Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort s malinami a pistáciemi

Svěží jako samo jaro!

Vydání: 2013/4
Autor:
Hodnocení:
54 (hlasy)
Počet porcí: Na 12 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 60 g másla + na vymazání
    • 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
    • 175 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
    • 200 g hladké mouky
    • hrubá mouka na vysypání formy

    NA KRÉM

    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 500 g mascarpone
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 4 lžíce moučkového cukru

    NA DOKONČENÍ

    • 200 g mražených malin
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžíce malinového džemu
    • 1 lžíce pomerančového likéru cointreau (nemusí být)
    • nasekané pistácie na obalení
    • vajíčka z marcipánu nebo bonbonů na ozdobení
    • moučkový cukr na rozprášení

     

     

Příprava jídla

1 Vymažte a vysypte rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a troubu předehřejte na 175°C. V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte vychladnout. Bílky prošlehejte, přidejte krupicový cukr (1 lžíci dejte stranou) a ušlehejte na pevný sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s odloženou lžící cukru, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou; trvá to asi 5 minut. Pak je krátce zašlehejte do bílků. Do směsi opatrně vmíchejte mouku a následně vlažné máslo. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 40-45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.

2 Pečte asi 40-45 minut. Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

3 Maliny nahrubo rozmačkejte, nechte na cedníku 5 minut vykapat a promíchejte s cukrem a džemem. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku. Promíchejte ji s mascarpone, vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem. Část krému si odložte na boky.

4 Korpus dvakrát vodorovně prořízněte. Pokud chcete, korpusy pokapejte cointreau. Spodní díl poklaďte polovinou malinové náplně a na ni navršte polovinu mascarponového krému. Zakryjte středním dílem korpusu a lehce přimáčkněte. Postup opakujte a vše zakryjte vrchním dílem korpusu. Znovu lehce přimáčkěte a nechte 10 minut v lednici odpočívat. Pak potřete odloženým krémem boky a obalte v sekaných pistáciích. Vršek dortu ozdobte vajíčky a pocukrujte.

TIPY NA NÁKUP
Bonbony ve tvaru vajíček jsme koupili v Marks&Spencer. Větší jsou obarvená křepelčí vajíčka.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Křupavý celerový salát s fenyklem, jablky a ořechy

Hrášková polévka se ztraceným vejcem a ředkvičkami

Sladké Velikonoce!

Dokonalé slavnostní dorty

Velikonoční hostina

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa dá tento korpus spraviť aj kakaový. Stačí len vymeniť časť múky za kakao? Ak áno, koľko asi? A treba pridať aj sódu bikarbonu kvôli tomu kakau? Vopred ďakujem za odpoveď!
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Krausová,
omlouvám se za pozdní odpověď. Určitě můžete korpus upéct v kakaové variantě :-). My bychom pro začátek zkusili nahradit 40 g hladké mouky kakaem. Použijte tedy jen 160 g mouky a 40 g kakaa, přidejte trochu kypřicího prášku do pečiva a společně je prosejte přes jemné síto, abyste odstranila hrudky. Vynechali bychom také citronovou kůru, která se ke kakau příliš nehodí. Jinak bychom se drželi receptu.

Držíme palce, ať se dort podaří,
redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dakujem van za radu, budem sa riadit vasimi instrukciami.

Přidat komentář