
Biftek s třešněmi a gorgonzolou
Biftek jako dort...
Vydání: 2013/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 4 osoby
Ingredience
- 100 g třešní, odpeckovaných
- 50 g sušených brusinek
- 4 bifteky z hovězí svíčkové (à 180 g)
- 1 lžíce olivového oleje
- 80 g gorgonzoly nebo jiného sýra s modrou plísní, např. Bleu d’Auvergne
- 2 lžíce másla
- 3 šalotky, nakrájené nadrobno
- 150 ml červeného vína
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 lžičky zeleného pepře, čerstvého nebo nakládaného
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Třešně a brusinky zalijte trochou vody a povařte 1–2 minuty a nechte vychladnout.
2 Bifteky potřete olejem a na rozpálené litinové pánvi je opékejte 3–4 minuty po každé straně. Osolte, opepřete a nechte zabalené v alobalu 5 minut odpočinout.
3 Pánev vytřete papírovým ubrouskem, přidejte máslo a pomalu na něm opékejte šalotky 10 minut. Zalijte vínem a nechte téměř vyvařit. Zalijte smetanou, přidejte zelený pepř a osolte a vařte 5 minut do zhoustnutí. Bifteky podávejte přelité omáčkou a doplněné třešňovou směsí a rozdrobenou gorgonzolou. Ozdobte lístky bazalky.
Přidat komentář