
Panna cotta s balzamikovými jahodami
Jemná panna cotta (v překladu vařená smetana) by byla skvělá jen se samotnými jahodami, ale když ji doplníte další osvědčenou kombinací – jahodami marinovanými v balzamikovém octě –, získáte doslova esenci italské kuchyně.
Ingredience
- 2 lžičky jemně mleté želatiny (např. Dr. Oetker)
- 500 ml smetany ke šlehání
- 40 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný (včetně dřeně)
- rostlinný olej na vytření formiček
- asi 1 litr čerstvých jahod
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžíce čerstvě drceného pepře
NA JAHODY
Příprava jídla
1 Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Čtyři plastové formičky velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni. Přidejte želatinu a 1–2 minuty zahřívejte či vařte do rozpuštění (řiďte se návodem na obalu, s každou želatinou se totiž pracuje jinak).
2 Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte.
3 Jahody pokrájejte, dejte do mísy a smíchejte je s balzamikem, cukrem a pepřem. Nechte stát 30 minut. Pak podávejte k panna cottě.
TIPY & TRIKY
- Budete-li chtít připravit 8 báboviček, nedávejte dvojnásobné množství želatiny, ale jen 3 lžičky; panna cotta je pak moc ,želatinová‘.
- Nemáte formičky na panna cottu? Rozlijte svařenou smetanu do silikonových formiček na muffiny, běžných porcelánových hrnečků nebo do skleniček.
Přidat komentář