
Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami
Svoji první piškotovou roládu upekla naše bývalá editorka Šárka už v devíti letech! Takže pokud máte v tomhle směru mezery, nenechte se zahanbit. Krém s čokoládou je fantastický, ale klidně můžete roládu naplnit jenom oslazenou šlehačkou s jahodami.
+ chladnutí
Ingredience
- 4 vejce, bílky a žloutky odděleně
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 100 g bílé čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 400 g čerstvých jahod
- moučkový cukr na poprášení
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180°C a plech potáhněte pečicím papírem. Žloutky prošlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny; trvá to asi 5 minut. Pak důkladně opláchněte metly a vyšlehejte dotuha sníh – když misku obrátíte vzhůru nohama, sníh z ní nevypadne. Pak do žloutkové směsi střídavě vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků; se sněhem pracujte velmi opatrně, aby neklesl. Těsto pak rozetřete na připravený pečicí papír, pracujte rychle, ale stále opatrně. Vložte do trouby a pečte asi 7–10 minut do světle zlatavé barvy. Roládu raději vytáhněte o pár minut dřív než později – když se přepeče, jde špatně rolovat.
2 Roládu ihned po vytažení z trouby překlopte na čistou utěrku, stáhněte z ní pečicí papír a zarolujte od delší strany do utěrky. Nechte vychladnout.
3 Mezitím připravte krém. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přilijte smetanu a na mírném plameni zahřívejte do rozpuštění. Nechte v lednici vychladit (několik hodin, klidně i přes noc) a pak vyšlehejte na nadýchaný krém (podle chuti můžete dosladit). Jahody opláchněte, osušte a nakrájejte na plátky.
4 Roládu opatrně vybalte z utěrky, potřete krémem, poklaďte jahodami a zpátky zarolujte. Poprašte moučkovým cukrem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Klára Kučerová
26. Srpen 2014 12:40
Edita Hrstková
14. Červen 2015 05:18
Jolana Typltová
3. Červenec 2016 14:29