
Koláč s makovou šlehačkou a jahodami
Možná se to na první pohled nezdá, ale až tenhle koláč ochutnáte, dáte nám za pravdu, že lehký piškot s tvarohovo-makovou šlehačkou a čerstvými jahodami je ve výsledku vzácně návyková kombinace!
Ingredience
- 4 vejce (200 g), žloutky a bílky zvlášť
- 125 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 130 g hladké mouky
- 35 g másla, rozpuštěného
- 20 g mletého máku
- 3 lžíce krupicového cukru
- 100 g mléka
- 200 ml šlehačky
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1–2 lžíce moučkového cukru
- 1 kg jahod
- lístky máty
NA MAKOVOU ŠLEHAČKU
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Bílky vyšlehejte do řídké pěny, pak přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je zašlehejte do bílků, zlehka vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozetřete do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
2 Mák, mléko a lžíci cukru pomalu svařte do husté kaše (pozor, aby mák neměl hořkou dochuť) a nechte vychladnout. Tvaroh prošlehejte se zbylým krupicovým cukrem. Šlehačku vyšlehejte dotuha a ke konci do ní zašlehejte moučkový cukr; množství upravte dle chuti. Nakonec zašlehejte tvaroh i mák (pokud máte šlehač, nebojte se ho použít, šlehačka to ustojí a nespadne vám).
3 Těsto prořízněte. Třetinu jahod nakrájejte na kostičky, částečně rozmačkejte a oslaďte dle chuti. Zbylé jahody nakrájejte na poloviny. Rozmačkanými jahodami potřete spodní část korpusu. Na jahody navršte polovinu makové šlehačky, na ni pokrájené jahody a přiklopte druhou polovinou korpusu. Tu potřete zbylou šlehačkou a dozdobte jahodami. Dejte chladit. Podávejte ozdobené lístky máty.
Přidat komentář