Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou à la crème brûlée

Křehké těsto s mandlemi, jemná náplň se šťavnatými meruňkami a navrch korunka ze zkaramelizovaného cukru – variace na ‚zapečený krém‘ je skutečným dezertem snů!

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 10 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT40M
Pečení 0:40
Dort

Ingredience

    • 140 g másla
    • 100 g přírodního krupicového cukru
    • 250 g hladké mouky
    • 25 g mletých mandlí
    • 1 vejce, lehce ušlehané

    Na náplň:

    • 250 g sušených meruněk (ve vakuovém balení jsou vláčnější), opláchnutých
    • 170 ml sladkého dezertního vína
    • 100 přírodního krupicového cukru + ještě 4 lžíce na krustu
    • semínka vyškrábaná z jednoho lusku nebo špetku pravé mleté vanilky
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 4 vejce

     

Příprava jídla

1. Máslo a cukr utřete takzvaně do pěny a vytvořte světlou směs. Přidejte mouku, mandle a poté i vejce. Těsto rychle prohněťte, aby se náležitě spojilo. Vyválejte ho do koule, zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit. 

2. Mezitím připravte náplň. Meruňky dejte do mísy; prudce svařte víno s cukrem a směsí zalijte sušené ovoce. Ve tomtéž rendlíku (nemusíte ho mýt) přiveďte k varu smetanu s vanilkou. Stáhněte plamen a nechte smetanu natáhnout aroma.

3. Rozehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Vyválejte těsto tak, aby se vešlo do vroubkované koláčové formy o průměru 23 cm, a pak ho dejte i s formou na deset minut do mrazáku. Dno korpusu vyložte fólií nebo pečicím papírem a posypte suchými fazolemi, které papír zatíží, aby se při předpékání nenadnášel. Pečte dvacet minut, poté fazole s papírem opatrně sejměte (fazole můžete použít ke stejnému účelu klidně víckrát) a ještě pár minut pečte, aby dno korpusu trochu zezlátlo. Korpus vyjměte a snižte teplotu v troubě o šedesát stupňů.

4. Zatímco se peče korpus, rozšlehejte v míse vejce. Přes cedník do nich nalijte vanilkovou smetanu a opět šlehejte. Poté přidejte tekutinu z meruněk a ze vzniklé směsi našlehejte krém. Rozpulte meruňky a řeznou stranou dolů je přichyťte na dno korpusu. Na ovoce nalijte krém (možná se vám zdá příliš řídký, ale pečením ztuhne) a vraťte na dvacet až třicet minut do trouby, dokud nebude náplň téměř hotová.

5. Vyjměte koláč a nechte ho zchladnout. Před podáváním ho posypte zbylým cukrem a ten roztavte horkovzdušnou pistolí nebo pod rozehřátým grilem. Krustu nechte ještě minutku ztvrdnout, pak koláč rozkrájejte a podávejte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jak na perfektní crème brûlée?

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento koláč mi přišel příliš!!!!sladký!!!!!
Obrazek uzivatele
mi nechutnal. Náplň mi připomínala chutí převřené mléko.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.54
Obrazek uzivatele
koláč měl dobré těsto, krém z vína také výborný, jen nevím jestlisušené meruňky byly to pravé...

Přidat komentář