
Tmavý chléb
Chutná úplně jinak než jeho bílý bráška – a přitom ho vyrobíte stejně snadno!
Vydání: 2006/1
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 1 bochník
Ingredience
- 350 g jemné celozrnné pšeničné mouky
- 100 g jemně mleté špaldové mouky
- 50 g žitné mouky
- 2 lžičky soli
- 7 g sušeného droždí
- 100 g slunečnicových semínek
- 25 g kmínu
- 50 g máku
- 70 ml melasy
- tuk na vymazání mísy
- sezamová semínka na ozdobení bochníku
Příprava jídla
1. Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidejte melasu a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá moc tuhé, přilijte do něj jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.
2. Takto připravené těsto položte na pracovní plochu (lehce ji posypte bílou moukou) a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.
3. Potáhněte plech pečicím papírem. Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochum, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte kulatý bochník a celý ho obalte v sezamových semínkách. Potom ho přemístěte na plech a nechce ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.
4. Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem udělejete na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník nechte vychladnout na drátěné mřížce.
2. Takto připravené těsto položte na pracovní plochu (lehce ji posypte bílou moukou) a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.
3. Potáhněte plech pečicím papírem. Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochum, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte kulatý bochník a celý ho obalte v sezamových semínkách. Potom ho přemístěte na plech a nechce ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.
4. Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem udělejete na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník nechte vychladnout na drátěné mřížce.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lukáš (neověřeno)
4. Červen 2006 22:53
Martina (neověřeno)
17. Říjen 2006 12:20
5ka (neověřeno)
28. Únor 2007 15:58
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 16:01