Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hladká ančka

Mléčná polévka zahuštěná moukou se vařila v celých východních Čechách – ale co rodina, to jiný recept. Někdo vejce zakvedlá rovnou do polévky, jiný je vaří natvrdo a třetí je nejdřív osmahne. Tady je naše oblíbená verze!

Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
P
Polévka Česká

Ingredience

    • 2 hrsti sušených hub (nebo 150 g mražených)
    • 4–6 středně velkých brambor
    • 250 ml smetany (může být i zakysaná)
    • 2 bobkové listy
    • 6 kuliček nového koření
    • 6 kuliček pepře
    • špetku drceného kmínu
    • 2 lžíce hladké mouky nebo světlé jíšky
    • na zahuštění
    • kostku houbového bujonu (nebo použijte vývar, který vám zbude po ambrozii)
    • 4 rozšlehaná vejce
    • asi 2 lžíce másla
    • 1 cibuli, pokrájenou na drobno
    • sůl a ocet podle chuti

Příprava jídla

1. Sušené houby zhruba čtvrt hodiny povařte v půllitru vody. (Pokud použijete mražené, rozmrazte je.) Pak je slijte a vložte do většího hrnce spolu s bobkovými listy, kmínem, novým kořením, pepřem a bramborami pokrájenými na kostičky. Zalijte vývarem nebo litrem a půl vody s rozpuštěným bujonem a osolte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou.

2. Mezitím na másle osmahněte cibulku, a až zesklovatí, přidejte vejce a usmažte je. Z polévky vyjměte bobkové listy a případně i kuličky koření.

3. Ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku nebo jíšku. Přilijte do polévky, povařte a pak do ní zamíchejte vajíčka. Odstavte z ohně a opatrně, aby se polévka nesrazila, dochuťte octem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ambrozie z Verchlábe

Sejkory s medem

Česká kuchyně – polévky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.39
Obrazek uzivatele
Polévka je výborná, akorát vajíčka jsem nesmažila, manžel protestoval :) ale zakvedlala jsem je do polévky. Tudíž cibuli jsem osmažila jako první a pak už jsem postupovala dle receptu. L.
Obrazek uzivatele
ta od mé babičky byla nejjednodušší - jen voda + hladká mouka rozmíchaná v mléce + vajíčko (zakvedlat do vroucí polévky), přiměřeně osolit - super! :)

Přidat komentář