
Čekanka s pršutem a gremolatou
Další z typicky zimních druhů zeleniny získá fantastický odpich díky gremolatě, směsi citronové kůry s česnekem a petrželkou.
Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: 1 hodina
Dušení: 1 hodina
P
Ingredience
- 6 čekankových puků
- 2 lžíce olivového oleje
- 25 g másla
- 6 plátků pršutu
- 200 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 1 rozdrcený velký stroužek česneku
- kůru nastrouhanou z jednoho citronu
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Spodní část čekankových puků seřízněte a odstraňte případné poškozené či zahnědlé listy. Puky podélně rozpulte.
2. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni část oleje s máslem; postupně v něm opečte ze všech stran čekankové puky. Olej a máslo podle potřeby doplňujte.
3. Okolo každého puku oviňte půlku plátku pršutu. Pak jednotlivé čekanky urovnejte hezky vedle sebe do zapékací formy. Přelijte vývarem, pevně překryjte alobalem a formu vložte na nejvyšší drážku do trouby. Duste tři čtvrtě hodiny, pak alobal sejměte a čekanku nechte ještě patnáct minut v troubě; puky díky tomu dokonale zvláční a pršut se vypeče dokřupava.
4. Z citronové kůry, petrželky a česneku smíchejte gremolatu – jídlu dodá svěžest a vůní. Těsně před podáváním ji nasypte na čekanku
2. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni část oleje s máslem; postupně v něm opečte ze všech stran čekankové puky. Olej a máslo podle potřeby doplňujte.
3. Okolo každého puku oviňte půlku plátku pršutu. Pak jednotlivé čekanky urovnejte hezky vedle sebe do zapékací formy. Přelijte vývarem, pevně překryjte alobalem a formu vložte na nejvyšší drážku do trouby. Duste tři čtvrtě hodiny, pak alobal sejměte a čekanku nechte ještě patnáct minut v troubě; puky díky tomu dokonale zvláční a pršut se vypeče dokřupava.
4. Z citronové kůry, petrželky a česneku smíchejte gremolatu – jídlu dodá svěžest a vůní. Těsně před podáváním ji nasypte na čekanku
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 17:39