Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dokonalá milionářská vejce s chřestem

Spojení mladého zeleného chřestu se žloutkem je tak neodolatelné, že se tato snídaně zařadila do kategorie milionářských.

Vydání: 2004/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 1
Doba přípravy: Do hodiny
PT8M
Vaření 0:08
Zelenina

Ingredience

    • 1 vejce
    • několik výhonků chřestu
    • sůl a pepř na dochucení
    • 2 plátky toustového chleba, bagety nebo veky
    • 4 plátky anglické slaniny nebo pršutu

Příprava jídla

1. Vajíčko nechte před zpracováním aspoň půl hodiny při pokojové teplotě. (Pro jistotu ho můžete vyndat z ledničky už předchozí večer.) Pak ho vložte do studené vody, pomalu ji přiveďte k varu a poté oheň hned stáhněte, aby se vařilo rovnoměrně. Když zmírníte var, nechte vajíčko ve vodě ještě dvě až tři minuty (pak bude nahniličko) nebo tři až čtyři minuty, chcete-li ho do poloměkka. Poté vajíčko ochlaďte pod studenou vodou.

2. Chřest povařte 8–12 minut v osolené vodě nebo jen v páře.

3. Vajíčko posaďte do kalíšku. Abyste se dostali ke žloutku, buď odstraňtenejdřív skořápku a poté i bílkovou špičku, nebo (jako dobře vychovaní milionáři) odřízněte obojí najednou malým nožem.

4. Znalci vyjídají žloutek tak, že místo lžičky používají přímo stonek chřestu. Samozřejmě ale můžete jíst normálně lžičkou a chřest labužnicky přikusovat. Snídani podávejte s křupavým chlebem, obaleným plátky slaniny nebo sušené šunky (pršutu).

Tip Apetitu:
Aby vejce při vaření nepraskla, použijte jednoduchý trik: propíchněte je. Existují speciální propichovátka, ale poslouží vám i obyčejná silnější jehla. Propichujte na kulatějším konci nebo  – pro jistotu – na obou.

I ten nejčerstvější chřest mívá dolní část stonku dřevnatou. Jak se jí zbavit? Nejlíp uděláte, když jí jenom trochu pomůžete, aby se odlomila sama: jednou rukou držte stonek uprostřed a druhou ho ohýbejte, samozřejmě u odkrojeného konce. Dřevnatý kousek by se měl sám odlomit. Dolní část stonku pak můžete ještě oškrabat jako bramboru.
 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář