Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Ambrozie z Verchlábe

Ambrozie z Verchlábe

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3843 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 601 g
Tuky 112 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ambrozie je vařené maso, které se připravovalo v mnoha úpravách. Vrchlabská verze je doplněná bramborami – právě v zápisníku místního občana z roku 1771 byla nalezena první písemná zmínka o bramborách v Krkonoších…

Suroviny

1 kg
vepřová kotleta bez kosti, vcelku
brambory 1.2 kg
česnek 7 stroužků
muškátový oříšek 1 ks
tymián 1 ČL
bobkový list 4 ks
sádlo 2 PL
sůl
Na pórek na česneku
pórek 4 ks
menší kusy
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zaprášení
česnek 3 stroužky
zázvor (čerstvý) 1 PL
sůl
pepř
1. Do hrnce vlijte litr vody, vložte do něj maso a bobkové listy. Vařte tři čtvrtě hodiny. Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 C.
 
2. Pekáček, nejlépe kameninový, vytřete stroužkem česneku. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak rozložte do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypte směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolte a zalijte brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidejte sádlo.

3. Vložte do předehřáté trouby; asi po půl hodině položte na brambory plátky masa. Pečte, dokud brambory nevsáknou všechen vývar; trvá to asi hodinu. Podávejte nejlépe s dušeným pórkem (níže).
 
Pórek na česneku:
1. Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka, dejte do kastrolu a krátce ho osmahněte na másle. Zelenina by se neměla připálit a zhnědnout. Zalijte trochou vody a poduste doměkka. 
 
2. Zaprašte pórek moukou a podle potřeby přilijte vodu. Přidejte česnek utřený se solí, pepř i zázvor a ještě zhruba sedm minut duste.

Komentáře

Anonym

Vážené dámy, chutné velmi chutné, ale maso bylo nějaké tuhé. Postupovala jsem přesně dle receptu, ale maso bylo jak "hužva". Kde jsem udělala chybu? Nemáte některá zkušenost?

Anonym

Recept se nachází v č.2/06, str.41

Jana Ziobrová

při čtení mě recept nadchul, ale byla jsem zklamaná, výsledná chuť mě nikterak nenadchla.

Obchod Apetit