Ambrozie z Verchlábe

Ambrozie z Verchlábe

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3843 kcal
Bílkoviny 80 g
Cukr 601 g
Tuky 112 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ambrozie je vařené maso, které se připravovalo v mnoha úpravách. Vrchlabská verze je doplněná bramborami – právě v zápisníku místního občana z roku 1771 byla nalezena první písemná zmínka o bramborách v Krkonoších…

Suroviny

1 kg
vepřová kotleta bez kosti, vcelku
brambory 1.2 kg
česnek 7 stroužků
muškátový oříšek 1 ks
tymián 1 ČL
bobkový list 4 ks
sádlo 2 PL
sůl
Na pórek na česneku
pórek 4 ks
menší kusy
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zaprášení
česnek 3 stroužky
zázvor (čerstvý) 1 PL
sůl
pepř
1. Do hrnce vlijte litr vody, vložte do něj maso a bobkové listy. Vařte tři čtvrtě hodiny. Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 C.
 
2. Pekáček, nejlépe kameninový, vytřete stroužkem česneku. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak rozložte do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypte směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolte a zalijte brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidejte sádlo.

3. Vložte do předehřáté trouby; asi po půl hodině položte na brambory plátky masa. Pečte, dokud brambory nevsáknou všechen vývar; trvá to asi hodinu. Podávejte nejlépe s dušeným pórkem (níže).
 
Pórek na česneku:
1. Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka, dejte do kastrolu a krátce ho osmahněte na másle. Zelenina by se neměla připálit a zhnědnout. Zalijte trochou vody a poduste doměkka. 
 
2. Zaprašte pórek moukou a podle potřeby přilijte vodu. Přidejte česnek utřený se solí, pepř i zázvor a ještě zhruba sedm minut duste.

Obchod Apetit