Suroviny
celer
1
ks
větší
olivový olej
2
PL
kmín
1
mletý
česnek
2
pepř bílý
1
vývar zeleninový
300
ml
smetana ke šlehání
150
ml
31%
muškátový oříšek
špetka
dýňová semínka
3
PL
olej
3
PL
z dýňových semen
sůl
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C. Celer oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do pekáče, zakápněte olivovým olejem, osolte, posypte kmínem, promíchejte, vložte do trouby. Občas obraťte a pečte doměkka, v závislosti na velikosti kousků asi 20-30 minut. Když celer začne měknout, přidejte česnek a dopečte doměkka.
2
Zeleninový vývar zahřejte, přidejte do něj celer a jeden stroužek česneku, opepřete a povařte 5 minut. Stáhněte z ohně, rozmixujte tyčovým mixérem odhladka, přilijte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem a případně solí a znovu promixujte.
3
Dýňová semínka nasucho opražte na pánví. Krém rozdělte do misek, zakápněte dýňovýcm olejem a posypte semínky.
Foto: Pixabay.com