Výhodou téhle úpravy je dokonale rovnoměrně propečené kuře s krásně zlatavou kůžičkou. Nebudete se prát jen o křidýlka – senzačně křupavé bude celé!
Suroviny
Postup
Kuře položte hřbetem nahoru, odřežte přečnívající kůži na krku a odstřihněte nebo vyřízněte páteř. Řez veďte po obou stranách páteře. Odstraňte i vidlicovou kost. Pak kuře obraťte prsíčky nahoru a dlaní ho roztlačte úplně naplocho. Odstřihněte poslední článek křídel a zasuňte je směrem dolů. Ze stran zajistěte předem namočenými zaostřenými špejlemi.
Smíchejte všechny přísady na marinádu a potřete s ní kuře všude, i ve všech záhybech, zbytek marinády uchovejte. Kuře vložte do ploché nádoby a nechte marinovat v lednici minimálně 4 hodiny.
Troubu předehřejte na 200°C, případně roztopte gril. Do pekáčku rozložte cibuli a česnek, navrch položte kuře kůží nahoru a pečte je dozlatova 45 minut. Kdyby kuře příliš rychle tmavlo, zakryjte je alobalem a nechte odkryté až na posledních 15 minut. Během pečení přelévejte vypečenou šťávou.
Mezitím avokádo potřete odloženou marinádou a krátce zprudka opečte na grilu nebo grilovací pánvi. Zbytek marinády svařte v rendlíku do sirupovité konzistence. Kuře podávejte se svařenou marinádou, pečenou cibulí a česnekem, grilovaným avokádem, polníčkem, klínky citronu a řeckým jogurtem.