O tenhle hříšný dortík se nebudete chtít dělit...
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu a máslo dejte do rendlíku a na malém ohni je za stálého míchání nechte rozpustit. Vypněte a nechte trochu vychladnout. Do mísy dejte vejce, oba cukry, mouku, kypřicí prášek, kakao a připravenou čokoládovou směs a krátce prošlehejte. Rozdělte těsto na vymazané a pečicím papírem vyložené formy o rozměrech 20x30cm. Pečte 30–35 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte chladit na 1–2 hodiny, až korpus ztuhne. Pak vykrájejte z každého korpusu 8cm vykrajovátkem 10 koleček. Každé ještě horizontálně přepulte a odložte.
2 Na ganache dejte do rendlíku smetanu a glukózu nebo zlatý sirup a na středním plameni míchejte, až se promísí. Přiveďte k varu, vypněte a do horké směsi zamíchejte čokoládu. Nechte cca 5 minut stát, až se čokoláda rozpustí. Šlehejte dohladka. Vlijte do mísy a nechte 1–2 hodiny vychladnout, aby ganache ztuhla, ale pořád byla mazací.
3 Na dokončení dejte do mísy smetanu, crème fraîche, moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí. Potřete jedno kolečko korpusu 1 lžící smetanového krému. Přiklopte dalším kolečkem a zas potřete krémem. Pokračujte, abyste každý dortík končili korpusem a vytvořili 5 dortíků, každý se 4 kolečky korpusu. Dejte chladit na 20–30 minut, až ztuhnou.
4 Potřete je pomocí paletovacího nože po stranách i shora ganache a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na ganache jsme použili tekutou kukuřičnou glukózu (koupíte v cukrářských potřebách). Lze ji nahradit kukuřičným sirupem (koupíte ve zdravé výživě) či zlatým sirupem (např. Tesco či Marks & Spencer), ale může se stát, že ganache nebude tak lesklá. Zbylé upečené těsto po vykrájení rozmixujte a smíchejte se zbytkem ganache. Uválejte z něj kuličky, napíchejte je na špejle, omočte v čokoládě a cukrářském sypání - získáte roztomilá "dortová lízátka" alias cake pops.