Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládové dortíky

4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Na 5 dortíku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9470 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 750 g
Tuky 607 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tenhle hříšný dortík se nebudete chtít dělit...

Související recepty

Suroviny

tmavá, nasekaná nahrubo
máslo 250 g
nasekané
vejce 4 ks
lehce prošlehané
cukr 130 g
třtinový, tmavý
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
prosátý
kakao 35 g
holandského typu, prosaté
Na Ganache
smetana 160 ml
ke šlehání
60 ml
glukóza tekutá a trocha navíc
tmavá, nasekaná najemno
Na krém
smetana 160 ml
ke šlehání
prosátý
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu a máslo dejte do rendlíku a na malém ohni je za stálého míchání nechte rozpustit. Vypněte a nechte trochu vychladnout. Do mísy dejte vejce, oba cukry, mouku, kypřicí prášek, kakao a připravenou čokoládovou směs a krátce prošlehejte. Rozdělte těsto na vymazané a pečicím papírem vyložené formy o rozměrech 20x30cm. Pečte 30-35 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte chladit na 1-2 hodiny, až korpus ztuhne. Pak vykrájejte z každého korpusu 8cm vykrajovátkem 10 koleček. Každé ještě horizontálně přepulte a odložte.

2

Na ganache dejte do rendlíku smetanu a glukózu nebo zlatý sirup a na středním plameni míchejte, až se promísí. Přiveďte k varu, vypněte a do horké směsi zamíchejte čokoládu. Nechte cca 5 minut stát, až se čokoláda rozpustí. Šlehejte dohladka. Vlijte do mísy a nechte 1-2 hodiny vychladnout, aby ganache ztuhla, ale pořád byla mazací.

3

Na dokončení dejte do mísy smetanu, crème fraîche, moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí. Potřete jedno kolečko korpusu 1 lžící smetanového krému. Přiklopte dalším kolečkem a zas potřete krémem. Pokračujte, abyste každý dortík končili korpusem a vytvořili 5 dortíků, každý se 4 kolečky korpusu. Dejte chladit na 20-30 minut, až ztuhnou.

4

Potřete je pomocí paletovacího nože po stranách i shora ganache a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Na ganache jsme použili tekutou kukuřičnou glukózu (koupíte v cukrářských potřebách). Lze ji nahradit kukuřičným sirupem (koupíte ve zdravé výživě) či zlatým sirupem (např. Tesco či Marks & Spencer), ale může se stát, že ganache nebude tak lesklá. Zbylé upečené těsto po vykrájení rozmixujte a smíchejte se zbytkem ganache. Uválejte z něj kuličky, napíchejte je na špejle, omočte v čokoládě a cukrářském sypání - získáte roztomilá 'dortová lízátka' alias cake pops.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11