Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Velmi snadné Na 5 dortíku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9470 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 750 g
Tuky 607 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tenhle hříšný dortík se nebudete chtít dělit...

Suroviny

čokoláda 250 g
tmavá, nasekaná nahrubo
máslo 250 g
nasekané
vejce 4 ks
lehce prošlehané
cukr 130 g
třtinový, tmavý
krupicový cukr 165 g
mouka pšeničná hladká 125 g
prosátá
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
prosátý
kakao 35 g
holandského typu, prosaté
Na Ganache
smetana 160 ml
ke šlehání
60 ml
glukóza tekutá a trocha navíc
čokoláda 400 g
tmavá, nasekaná najemno
Na krém
smetana 160 ml
ke šlehání
zakysaná smetana 160 g
moučkový cukr 55 g
prosátý
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu a máslo dejte do rendlíku a na malém ohni je za stálého míchání nechte rozpustit. Vypněte a nechte trochu vychladnout. Do mísy dejte vejce, oba cukry, mouku, kypřicí prášek, kakao a připravenou čokoládovou směs a krátce prošlehejte. Rozdělte těsto na vymazané a pečicím papírem vyložené formy o rozměrech 20x30cm. Pečte 30–35 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte chladit na 1–2 hodiny, až korpus ztuhne. Pak vykrájejte z každého korpusu 8cm vykrajovátkem 10 koleček. Každé ještě horizontálně přepulte a odložte.

2 Na ganache dejte do rendlíku smetanu a glukózu nebo zlatý sirup a na středním plameni míchejte, až se promísí. Přiveďte k varu, vypněte a do horké směsi zamíchejte čokoládu. Nechte cca 5 minut stát, až se čokoláda rozpustí. Šlehejte dohladka. Vlijte do mísy a nechte 1–2 hodiny vychladnout, aby ganache ztuhla, ale pořád byla mazací.

Na dokončení dejte do mísy smetanu, crème fraîche, moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí. Potřete jedno kolečko korpusu 1 lžící smetanového krému. Přiklopte dalším kolečkem a zas potřete krémem. Pokračujte, abyste každý dortík končili korpusem a vytvořili 5 dortíků, každý se 4 kolečky korpusu. Dejte chladit na 20–30 minut, až ztuhnou.

4 Potřete je pomocí paletovacího nože po stranách i shora ganache a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Na ganache jsme použili tekutou kukuřičnou glukózu (koupíte v cukrářských potřebách). Lze ji nahradit kukuřičným sirupem (koupíte ve zdravé výživě) či zlatým sirupem (např. Tesco či Marks & Spencer), ale může se stát, že ganache nebude tak lesklá. Zbylé upečené těsto po vykrájení rozmixujte a smíchejte se zbytkem ganache. Uválejte z něj kuličky, napíchejte je na špejle, omočte v čokoládě a cukrářském sypání - získáte roztomilá "dortová lízátka" alias cake pops. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit