Suroviny
Postup
Hráškový krém: V hrnci rozpustíme kousek másla (asi 70 g), na kterém orestujeme najemno nakrájené 2/3 cibule a pórek. Restujeme přibližně 2-3 minuty.
Přidáme větvičku čerstvého tymiánu, špetku soli a cukru. Cukr necháme zkaramelizovat.
Poté přidáme 2/3 hrášku, krátce restujeme a následně podlijeme kuřecím vývarem.
Vaříme pouze krátce, aby hrášek neztratil barvu. Přilijeme smetanu a rozmixujeme. Poté vzniklý krém procedíme přes jemné sítko.
Dušený ledový salát: Salát nakrájíme na větší kousky, aby zůstal po orestování křupavý.
Rajčata oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.
Zbytek cibule nakrájíme najemno a orestujeme na zbylém másle (asi 30 g). Přidáme hrášek, osolíme a opepříme.
Poté přidáme nasekanou větvičku tymiánu. Krátce restujeme a přidáme nakrájený ledový salát a rajčata.
Filety z lososa na páře: Filety lososa osolíme a opepříme.
Ve větším hrnci necháme uvařit vodu. Přidáme na kolečka nakrájený citrón a větvičku tymiánu.
Dno menšího hrnce s děrami potřeme olivovým olejem, poklademe na něj lososa a vložíme do většího hrnce tak, aby se nedotýkal vroucí vody. Přiklopíme pokličkou.
Lososa připravujeme na páře asi 3-5 minut.
Servírování: Na hluboký talíř položíme kuchyňské vykrajovátko. Naplníme ho dušeným ledovým salátem, lehce přitlačíme a vykrajovátko opatrně odebereme.
Na ledový salát položíme lososa a dokola přilijeme hráškový krém. vytisknout recept přidat k oblíbeným poslat nákupní seznam