Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7392 kcal
Bílkoviny 126 g
Cukr 806 g
Tuky 402 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém domově. Od dob Otců poutníků koláč zjemněl a nabyl na eleganci.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
a ještě trochu na posypání válu
sůl špetka
máslo 180 g
lze nahradit herou
voda 3 PL
studená
Na náplň
dýně 450 g
dužina, nakrájená na kostky
kondenzované mléko 400 g
neslazené
vejce 2 ks
hnědý cukr 160 g
skořice 1.5 ČL
mletá
zázvor (čerstvý) 0.5 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.5 ČL
mletý
Na ořechovou krustu
máslo 60 g
vlašské ořechy 120 g
nasekané
hnědý cukr 150 g
Na ozdobu
smetana ke šlehání 200 ml
1. Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte šťouchadlem.

2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.

3. Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.

4. Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.

5. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.

6. Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.

Obchod Apetit