Dýňovo-ořechový koláč

Dýňovo-ořechový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7402 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 808 g
Tuky 402 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém domově. Od dob Otců poutníků koláč zjemněl a nabyl na eleganci.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
+ na posypání válu
sůl 1 špetka
máslo 180 g
voda 4 PL
studená, 3–4 lžíce
Na náplň
dýně 450 g
dužina, na kostky
kondenzované mléko 400 g
neslazené
vejce 2 ks
hnědý cukr 160 g
skořice 1.5 ČL
mletá
zázvor (mletý) 0.5 ČL
muškátový oříšek 0.5 ČL
mletý
Na ořechovou krustu
máslo 60 g
vlašské ořechy 120 g
nasekané
hnědý cukr 150 g
Na ozdobu
smetana ke šlehání 200 ml

Postup

1

Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte šťouchadlem.

2

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

3

V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.

4

Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.

5

Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.

6

V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.

7

Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Každé léto sklidím několik dýní,loni pouze jednu,zato ohromnou.Dělávám ji kandovanou-sušenou.Ale v Apetitu vyšel recept na dýňový koláč-zkusila jsem jej.Byl výborný.Trochu dýně nakrájené na kostky jsem si dala do mrazáku,včera,více jak po pul roce jsem ji vyndala a dnes upekla dýňový koláč.Těsto mi vyšlo na dva koláče.Příprava je jednoduchá a opět chutná výborně.Zkuste jej až budete sklízet úrodu dýní.

Jana Hovorková

Tak mě teda tento koláč nechutnal ani trošičku ( ale asi to bude tím, že chutná dost zvláštně, pro mě hodně nezvykle) - ostatním z rodiny celkem chutnal, ale byl jinak celkově dost přeslazený. No ale péct ho už určo nebudu. Pečená dýně není asi podle mého gusta :-)

Obchod Apetit