Na tuto studenou zeleninovou polévku původem ze Španělska má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.
Suroviny
Postup
Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody.
Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.
Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu.
Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka.
Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut).
Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Měsíční jídelníček ve španělském rytmu: 30 jídel, která vám rozproudí krev v žilách (31 receptů )
- 20 nejlepších polévek světa podle CNN: Na seznam se dostal boršč, harira, gumbo, ramen a další cizokrajné delikatesy(47 receptů )
- Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu(17 receptů )
- Vzpomínky na dovolenou: Jak si doma uvařit oblíbené pokrmy z letních cest(21 receptů )
Komentáře
Skvělé! V horku přijde k chuti.
***
Vynikající! Přesně takto chutnající gazpacho jsem hledala!