Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2978 kcal
Bílkoviny 95 g
Cukr 280 g
Tuky 157 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Mléčná polévka zahuštěná moukou se vařila v celých východních Čechách – ale co rodina, to jiný recept. Někdo vejce zakvedlá rovnou do polévky, jiný je vaří natvrdo a třetí je nejdřív osmahne. Tady je naše oblíbená verze!

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
nebo 150g mražených
brambory 4 ks
středně velké
smetana 250 ml
může být i zakysaná
bobkový list 2 ks
nové koření 6 kuličky
pepř 6 kuliček
kmín špetka
drcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
nebo světlé jíšky
1 kostka
houbový bujon nebo vývar zbylý po ambrozii
vejce 4 ks
rozšlehaná
máslo 2 PL
cibule 1 ks
na drobno
sůl
ocet
1. Sušené houby zhruba čtvrt hodiny povařte v půllitru vody. (Pokud použijete mražené, rozmrazte je.) Pak je slijte a vložte do většího hrnce spolu s bobkovými listy, kmínem, novým kořením, pepřem a bramborami pokrájenými na kostičky. Zalijte vývarem nebo litrem a půl vody s rozpuštěným bujonem a osolte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou.

2. Mezitím na másle osmahněte cibulku, a až zesklovatí, přidejte vejce a usmažte je. Z polévky vyjměte bobkové listy a případně i kuličky koření.

3. Ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku nebo jíšku. Přilijte do polévky, povařte a pak do ní zamíchejte vajíčka. Odstavte z ohně a opatrně, aby se polévka nesrazila, dochuťte octem.

Obchod Apetit