Mléčná polévka zahuštěná moukou se vařila v celých východních Čechách – ale co rodina, to jiný recept. Někdo vejce zakvedlá rovnou do polévky, jiný je vaří natvrdo a třetí je nejdřív osmahne. Tady je naše oblíbená verze!
Suroviny
Postup
Sušené houby zhruba čtvrt hodiny povařte v půllitru vody. (Pokud použijete mražené, rozmrazte je.)
Pak je slijte a vložte do většího hrnce spolu s bobkovými listy, kmínem, novým kořením, pepřem a bramborami pokrájenými na kostičky. Zalijte vývarem nebo litrem a půl vody s rozpuštěným bujonem a osolte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou.
Mezitím na másle osmahněte cibulku, a až zesklovatí, přidejte vejce a usmažte je. Z polévky vyjměte bobkové listy a případně i kuličky koření.
Ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku nebo jíšku. Přilijte do polévky, povařte a pak do ní zamíchejte vajíčka. Odstavte z ohně a opatrně, aby se polévka nesrazila, dochuťte octem.
Komentáře