Oříškové těsto, jahodovo-smetanová náplň a karamelová poleva. Zkrátka dezert snů!
Suroviny
Postup
Mouku, oříšky a máslo dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na drobenku. Přisypte cukr, znovu promixujte a pak přidejte žloutek a 1–2 lžíce studené vody. Zpracujte na soudržné těsto.
Na pomoučněném válu těsto krátce prohněťte, rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23–24 cm, včetně okrajů. Přečnívající okraje těsta odřízněte a formu s těstem odložte na 15 minut do lednice. Troubu předehřejte na 190 °C. Na těsto položte pečicí papír, posypte ho suchými fazolemi a pečte 15 minut. Pak sejměte papír i fazole a dopékejte dalších 5–7 minut dozlatova.
Karamely s mlékem prohřejte v kastrůlku. Na mírném ohni míchejte do rozpuštění.
Prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem, pak vmíchejte ušlehanou smetanu. Pokrájejte polovinu jahod na plátky a vmíchejte je do krému. Vychladlý korpus vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř. Dno pokryjte třetinou karamelové omáčky. Pokračujte krémem s jahodami. Koláč ozdote zbývajícími pokrájenými jahodami, zbylou karamelovou omáčkou a opraženými oříšky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší jahodové dorty a koláče(12 receptů)