Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová polévka s čočkou

Jogurtová polévka s čočkou

2/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1737 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 180 g
Tuky 79 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je plná zdravých surovin a svým vzhledem připomíná první jarní výhonky, které vykukují ze sněhu – prostě skvělá volba právě na tohle období! Můžete ji ještě vylepšit pošírovaným vejcem, natrhaným pečeným kuřecím masem nebo kousky uzeného pstruha. 

Související recepty

Suroviny

rýže hnědá 100 g
drobná (puy)
vývar kuřecí 1,25 l
najemno
česnek 3 stroužek
drcené
500 g
bílý jogurt hustý, (nejlépe řecký)
vejce 1 ks
lehce prošlehané
rozmíchaná ve 2 lžících studené vody
sůl mořská
máta 1 PL
sušené
nebo podle chuti, drcené, sušené
kůra a šťáva
petrželka
nahrubo, k podávání
máta
nahrubo, k podávání
jarní cibulka
nadrobno, k podávání

Postup

1

Rýži vařte ve vroucí vodě 5 minut, pak přidejte čočku a společně vařte dalších 15–17 minut doměkka. Sceďte a odložte.

2

V hrnci přiveďte k varu vývar spolu s cibulí a česnekem. V míse prošlehejte jogurt a vejce, pak přidejte rozmíchanou mouku a trochu horkého vývaru a dobře promíchejte. Ztlumte oheň a za stálého šlehání vmíchejte jogurtovou směs. Míchejte 1–2 minuty, polévka se už nesmí vařit! Osolte podle chuti.

3

V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte sušenou mátu a chilli papričku a zahřívejte 2–3 minuty dozlatova. Přidejte strouhanou citronovou kůru (trochu si odložte na ozdobení) a vymačkanou šťávu a dosolte.

4

Rýži s čočkou rozdělte do misek, zalijte polévkou a pokapejte ochuceným máslem. Posypte nakrájenou petrželkou, mátou, jarní cibulkou a odloženou citronovou kůrou a ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3