0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křehký koláč se žloutkovým krémem

Křehký koláč se žloutkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Křehký koláč se žloutkovým krémem

3.9/5 Počet hodnocení: 44
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3825 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 310 g
Tuky 233 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle letní koláč s jemnou krémovou náplní, která skrývá překvapení v podobě malin a ostružin, vám naprosto učaruje. V redakci zmizel nevídanou rychlostí... Jeden kousek totiž nestačí!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
sůl ½ ČL
máslo 90 g
studené
sušenky
Lotus, drcené, lze nahradit amaretti, na ozdobení
mandle plátky
na ozdobení
ovoce
čerstvé, na ozdobení
Na náplň
žloutek 4 ks
krupicový cukr 150 g
mouka pšeničná hladká 40 g
nemusí být
maliny 100 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo dejte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla drobenka.

2

Poté přilijte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte. Těsto přesuňte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a potom ho vyválejte do kulatého plátu silného 2–3 mm.

3

Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde těsto porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžte fazolemi. Pečte tzv. naslepo asi 20 minut.

4

Mezitím si připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a likér Amaretto.

5

Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat.

6

Z předpečeného korpusu opatrně vyjměte zátěž, nasypte na něj ovoce a zalijte krémem. Pečte dalších 25 minut dozlatova.

7

Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Potom posypte drcenými sušenkami a ozdobte čerstvým ovocem. 

TIP REDAKCE

Bílky, které vám zbydou při přípravě náplně, nevyhazujte. Uložte je v uzavřené nádobě do lednice a následně je můžete využít třeba při přípravě pusinek, Pavlovy nebo jimi ozdobit žemlovku či rýžový nákyp.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7

Komentáře

Adriana Cz

Vynikajuci koláč! Doporučujem, kľudne použiť aj iné ovocie a navrch aj orechy kľudne.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč