Tenhle letní koláč s jemnou krémovou náplní, která skrývá překvapení v podobě malin a ostružin, vám naprosto učaruje. V redakci zmizel nevídanou rychlostí... Jeden kousek totiž nestačí!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo dejte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla drobenka.
Poté přilijte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte. Těsto přesuňte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a potom ho vyválejte do kulatého plátu silného 2–3 mm.
Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde těsto porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžte fazolemi. Pečte tzv. naslepo asi 20 minut.
Mezitím si připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a likér Amaretto.
Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat.
Z předpečeného korpusu opatrně vyjměte zátěž, nasypte na něj ovoce a zalijte krémem. Pečte dalších 25 minut dozlatova.
Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Potom posypte drcenými sušenkami a ozdobte čerstvým ovocem.
TIP REDAKCE
Bílky, které vám zbydou při přípravě náplně, nevyhazujte. Uložte je v uzavřené nádobě do lednice a následně je můžete využít třeba při přípravě pusinek, Pavlovy nebo jimi ozdobit žemlovku či rýžový nákyp.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Malinový sen aneb Nejlepší malinové dezerty(15 receptů )
- 40+ nejlepších ověřených receptů na krémové dezerty(43 receptů )
- Pečte s ostružinami a zažijte blaho na duši i na jazyku(22 receptů )
Komentáře
Vynikajuci koláč! Doporučujem, kľudne použiť aj iné ovocie a navrch aj orechy kľudne.