Křehký koláč se žloutkovým krémem

Křehký koláč se žloutkovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3825 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 310 g
Tuky 233 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle letní koláč s jemnou krémovou náplní, která skrývá překvapení v podobě malin a ostružin, vám naprosto učaruje. V redakci zmizel nevídanou rychlostí... Jeden kousek totiž nestačí!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
sůl 0.5 ČL
máslo 90 g
studené
sušenky
Lotus, drcené, lze nahradit amaretti, na ozdobení
mandle plátky
na ozdobení
ovoce
čerstvé, na ozdobení
Na náplň
žloutek 4 ks
krupicový cukr 150 g
zakysaná smetana 200 ml
mouka pšeničná hladká 40 g
amaretto 1 ČL
nemusí být
maliny 100 g
ostružiny 100 g

1 Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo dejte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla drobenka. Poté přilijte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte. Těsto přesuňte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a potom ho vyválejte do kulatého plátu silného 2–3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde těsto porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžte fazolemi. Pečte tzv. naslepo asi 20 minut.

2 Mezitím si připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a likér Amaretto.

3 Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat.

4 Z předpečeného korpusu opatrně vyjměte zátěž, nasypte na něj ovoce a zalijte krémem. Pečte dalších 25 minut dozlatova.

5 Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Potom posypte drcenými sušenkami a ozdobte čerstvým ovocem. 

TIP REDAKCE

Bílky, které vám zbydou při přípravě náplně, nevyhazujte. Uložte je v uzavřené nádobě do lednice a následně je můžete využít třeba při přípravě pusinek, Pavlovy nebo jimi ozdobit žemlovku či rýžový nákyp:

Malované sněhové pusinky

Více

Třípatrová pavlova s jahodami

Více

Minipavlova s jahodovou šlehačkou

Více

Jahodová žemlovka

Více

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Obchod Apetit