0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůtí závitky s jablky a oříšky

Krůtí závitky s jablky a oříšky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Krůtí závitky s jablky a oříšky

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 05/2005

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7397 kcal
Bílkoviny 453 g
Sacharidy 282 g
Tuky 468 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obě ingredience jdou s libovým krůtím masem skvěle dohromady: jablka zjemní vůni masa a dodají šťávu, oříšky zase křupavost a barvu. Výsledkem je velmi nevšední, lahodná kombinace.

Suroviny

krůtí prsa 10 plátků
plátek o váze přibližně 150 g
olivový olej 5 PL
jablko 7 ks
velké, oloupané, zbavené jádřinců, každé nakrájené na 12 dílků
máslo 200 g
cibule 4 ks
středně velké, nakrájené
řapíkatý celer 3 ks
najemno
strouhanka 5 hrstí
pistácie 250 g
vyloupaných, nesolených
rozmarýn 1.5 ČL
sušený + snítek na ozdobu
sůl
pepř
nejlépe čerstvě mletý
vejce 3 ks
rozšlehaná vidličkou
jablečná šťáva 1 hrnku
mošt
vývar kuřecí 2 hrnky
jablečný ocet 3 PL
mouka
trochu na zaprášení šťávy

Až den předem:

1 Na pánvi nechte rozpustit pět lžic másla a přibližně sedm minut na něm opékejte plátky jablek, aby trochu dostaly barvu, ale zůstaly pevné. Pak je vyjměte děrovanou naběračkou. Asi třetinu jich použijete do náplně, zbytek na oblohu.

2 Na zbytku másla deset až dvanáct minut opékejte cibulku s celerem. Přesuňte do mísy, přidejte strouhanku i oříšky, rozmarýn, sůl a pepř. Do vychladlé směsi vlijte vejce.

3 Plátky masa naklepejte (můžete si vždy dát dva a dva na sebe a naklepávat společně - urychlíte si práci a šťáva z masa se zbytečně nevsákne do prkénka). Každý plátek masa z obou stran osolte a opepřete. Pomocí lžíce naneste náplň a trochu ji rozetřete, ale ne až k okraji. Poklaďte třetinou jablek, stočte a pečlivě spíchněte párátky nebo jehlami na ptáčky. Uložte v chladu.

Dokončení v den D:

4 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 ˚C.V dostatečně velkém pekáči rozehřejte olej a závitky ze všech stran opečte. Můžete je také opékat na pánvi a postupně přemisťovat do pekáče. Pekáč vložte do trouby, na každý závitek dejte trochu zbylé oříškové náplně a do pekáče přilijte směs vývaru, moštu a octa. Po půlhodině teplotu snižte o 40 ˚C a pečte ještě třicet až čtyřicet minut. Potírejte vypečenou šťávou; pokud jí není dost, můžete do pekáče přidat horkou vodu.

5 Závitky vyjměte z trouby, přemístěte na velký talíř nebo mísu a volně překryjte fólií. Šťávu slijte do kastrůlku, poprašte moukou, zalijte trochou studené vody a za stálého míchání svařte. Přes sítko přelijte do misky nebo omáčníku, osolte a opepřete.

6 Podávejte obložené zbylými jablky, která jste předtím trochu prohřáli, ozdobené rozmarýnem. Šťávu servírujte zvlášť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Obchod Apetit