Obě ingredience jdou s libovým krůtím masem skvěle dohromady: jablka zjemní vůni masa a dodají šťávu, oříšky zase křupavost a barvu. Výsledkem je velmi nevšední, lahodná kombinace.
Suroviny
Postup
Až den předem:
Na pánvi nechte rozpustit pět lžic másla a přibližně sedm minut na něm opékejte plátky jablek, aby trochu dostaly barvu, ale zůstaly pevné. Pak je vyjměte děrovanou naběračkou. Asi třetinu jich použijete do náplně, zbytek na oblohu.
Na zbytku másla deset až dvanáct minut opékejte cibulku s celerem. Přesuňte do mísy, přidejte strouhanku i oříšky, rozmarýn, sůl a pepř. Do vychladlé směsi vlijte vejce.
Plátky masa naklepejte (můžete si vždy dát dva a dva na sebe a naklepávat společně - urychlíte si práci a šťáva z masa se zbytečně nevsákne do prkénka). Každý plátek masa z obou stran osolte a opepřete. Pomocí lžíce naneste náplň a trochu ji rozetřete, ale ne až k okraji. Poklaďte třetinou jablek, stočte a pečlivě spíchněte párátky nebo jehlami na ptáčky. Uložte v chladu.
Dokončení v den D:
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 ˚C.V dostatečně velkém pekáči rozehřejte olej a závitky ze všech stran opečte. Můžete je také opékat na pánvi a postupně přemisťovat do pekáče. Pekáč vložte do trouby, na každý závitek dejte trochu zbylé oříškové náplně a do pekáče přilijte směs vývaru, moštu a octa. Po půlhodině teplotu snižte o 40 ˚C a pečte ještě třicet až čtyřicet minut. Potírejte vypečenou šťávou; pokud jí není dost, můžete do pekáče přidat horkou vodu.
Závitky vyjměte z trouby, přemístěte na velký talíř nebo mísu a volně překryjte fólií. Šťávu slijte do kastrůlku, poprašte moukou, zalijte trochou studené vody a za stálého míchání svařte. Přes sítko přelijte do misky nebo omáčníku, osolte a opepřete.
Podávejte obložené zbylými jablky, která jste předtím trochu prohřáli, ozdobené rozmarýnem. Šťávu servírujte zvlášť.
Komentáře