Obě ingredience jdou s libovým krůtím masem skvěle dohromady: jablka zjemní vůni masa a dodají šťávu, oříšky zase křupavost a barvu. Výsledkem je velmi nevšední, lahodná kombinace.
Suroviny
Až den předem:
1 Na pánvi nechte rozpustit pět lžic másla a přibližně sedm minut na něm opékejte plátky jablek, aby trochu dostaly barvu, ale zůstaly pevné. Pak je vyjměte děrovanou naběračkou. Asi třetinu jich použijete do náplně, zbytek na oblohu.
2 Na zbytku másla deset až dvanáct minut opékejte cibulku s celerem. Přesuňte do mísy, přidejte strouhanku i oříšky, rozmarýn, sůl a pepř. Do vychladlé směsi vlijte vejce.
3 Plátky masa naklepejte (můžete si vždy dát dva a dva na sebe a naklepávat společně - urychlíte si práci a šťáva z masa se zbytečně nevsákne do prkénka). Každý plátek masa z obou stran osolte a opepřete. Pomocí lžíce naneste náplň a trochu ji rozetřete, ale ne až k okraji. Poklaďte třetinou jablek, stočte a pečlivě spíchněte párátky nebo jehlami na ptáčky. Uložte v chladu.
Dokončení v den D:
4 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 ˚C.V dostatečně velkém pekáči rozehřejte olej a závitky ze všech stran opečte. Můžete je také opékat na pánvi a postupně přemisťovat do pekáče. Pekáč vložte do trouby, na každý závitek dejte trochu zbylé oříškové náplně a do pekáče přilijte směs vývaru, moštu a octa. Po půlhodině teplotu snižte o 40 ˚C a pečte ještě třicet až čtyřicet minut. Potírejte vypečenou šťávou; pokud jí není dost, můžete do pekáče přidat horkou vodu.
5 Závitky vyjměte z trouby, přemístěte na velký talíř nebo mísu a volně překryjte fólií. Šťávu slijte do kastrůlku, poprašte moukou, zalijte trochou studené vody a za stálého míchání svařte. Přes sítko přelijte do misky nebo omáčníku, osolte a opepřete.
6 Podávejte obložené zbylými jablky, která jste předtím trochu prohřáli, ozdobené rozmarýnem. Šťávu servírujte zvlášť.
Komentáře