Postup
Rohlíky nakrájíme na kousky a namočíme do mléka. Necháme tak dlouho, dokud nenatáhnou dostatek mléka a nezměknou. Potom odlijeme zbylé mléko a vymáčkneme z nich přebytečné mléko.
Asi 3 minuty povaříme jedlé kaštany. Poté prudce schladíme a oloupeme. Poté je nadrtíme v mixéru
Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky našleháme na sníh
Rozpustíme v mikrovlnce 50g másla. Nadrobno nasekáme snítku petržele
V misce utřeme máslo se žloutky. Přidáme rohlíky (ponecháme si jeden kousek namočeného rohlíku stranou). Přidáme petrželku. Posolíme. Přidáme muškátový oříšek (jednu kávovou lžičku). Přidáme nadrcené kaštany. Přidáme našlehaný sníh. Dochutíme dle chuti
Kuře omyjeme a nasolíme (zvenku i uvnitř). 2) krk kuřete ucpeme kouskem namočeného rohlíku, který jsme si prve odložili stranou a naplníme kuře nádivkou. Zašijeme otvor nádivky nití
Rozpálíme troubu na 190 stupňů
Vymažeme pekáč máslem a vložíme do něj kuře hřbetem nahoru. Podlijeme cca 1 dcl vody. Povrch kuřete ještě lehce potřebe máslem. Pekáč pokryjeme alobalem a dáme do trouby péct.
Po půlhodině pečení kuře otočíme, podlijeme výpekem a opět přikrejeme alobalem.
Po další půl hodině (celkem hodině) odkryjeme alobal, potřeme máslem a dáme do trouby dopéct.
Mezitím začneme připravovat bramborovou kaši s pažitkou.
Jjakmile je kuře "dozlatova" vytáhneme jej z trouby a necháme cca 20 minut odpočívat
autorem receptu je Eva Piknová z Litomyšle, Foto: Pexels.com