Kuře v zelenině

Kuře v zelenině

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3049 kcal
Bílkoviny 247 g
Cukr 262 g
Tuky 68 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kuře napřed celé opečte a pak pomalu poduste. Výsledkem je křupavá kůrčička a šťavnaté maso.

Suroviny

jarní cibulka 250 g
drobné kusy
mrkev 8 ks
malé kusy
celer 2 ks
řapíky
pórek 2 ks
olivový olej 2 PL
kuře 1 kg
vývar kuřecí 430 ml
víno bílé 430 ml
suché
bobkový list 2 ks
petrželka 2 snítky
čerstvá
sůl
pepř
1. Elektrickou troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pórek, mrkev a celer omyjte, očistěte a pokrájejte asi na pěticentimetrové kousky. Cibulky nechte oloupané v celku nebo je překrojte napůl.

2. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte lžíci oleje a na středním plameni na něm osmahněte cibulky – jen tak, aby chytily barvu. Přidejte ostatní zeleninu a opečte ji dozlatova; mělo by stačit asi pět minut. Pak pomocí děrované naběračky vyjměte všechny kousky a dejte je stranou.

3. Do pánve přilijte zbylý olej a ze všech stran na něm opečte kuře dozlatova. Přitlačujte ho k pánvi pomocí špachtle nebo ploché servírovací lžíce, aby se kůže dostala co nejvíc do kontaktu s rozehřátým tukem. Opečené kuře přeneste do nádoby k dušení. Pokud je třeba, odlijte z pánve přebytečný tuk a přidejte do ní vývar a víno. Odvařte všechny přípečky.

4. Ke kuřeti přidejte osmahnutou zeleninu a přelijte ho připravenou omáčkou z vývaru a vína. Rozložte kolem něj tymián i bobkový list, osolte a opepřete. Na střední drážce v troubě duste kuře pod poklicí asi hodinu a deset minut. Potom vyzkoušejte, zda je upečené (když píchnete kovovou jehlicí do nejsilnější části stehýnka, nevytéká růžová šťáva). Na poslední čtvrthodinu sejměte pokličku, aby se kůrčička mohla vypéct krásně dokřupava.

5. Kuře nechte chvíli stát v kastrolu a pak ho pomocí ostrého nože nebo nůžek naporcujte. O­zdobte petrželovými lístky a podávejte s vařenými bramborami, přelité šťávou a se zeleninou.

Obchod Apetit