Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Pošírované kuře s citronovou omáčkou

Pošírované kuře s citronovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (4)
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2870 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 190 g
Tuky 169 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Bylinky a slanina dodají vařenému kuřeti skvělou chuť. K dokonalosti ji dotáhne citronová omáčka.

Suroviny

víno bílé 300 ml
suché
cibule 1 ks
na čtvrtky
fenykl 1 ks
menší bulva nebo 2 řapíky celeru
mrkev 1 ks
na kousky
tymián 2 snítky
plus navíc rozmarýn, estragon
bobkový list 2 ks
větší kusy
anglická slanina 100 g
nebo uzený bůček
0.25 ČL
kuličky černý pepř
bujon 2 kostky
kuře 1 ks
cca 2 kg
Na omáčku
žloutek 2 ks
smetana ke šlehání 150 ml
estragon hrst
čerstvý nasekaný
škrob 1 ČL
maizena
citron 1 ks
šťáva
sůl
pepř
1. Do velkého hrnce dejte všechny suroviny kromě kuřete. Přilijte půl litru vody a uveďte do varu. Po deseti minutách vložte kuře a případně přidejte horkou vodu – maso musí být ponořené.

2.
Přikryjte, znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přibližně za hodinu a čtvrt by mělo být kuře měkké; stáhněte ho z ohně a po čtvrthodině vyjměte na talíř. Tekutinu přeceďte, asi půl litru odlijte do rendlíku a svařte na polovinu.

3. Kuře naporcujte, stáhněte kůži, odstraňte hřbetní kost, odřízněte špičky křidýlek, případně biskup. Přikryjte a uchovejte na teplém místě.

4. Prošlehejte žloutky se smetanou, estragonem a čtvrtinou zredukovaného vývaru, vlijte ke zbytku vývaru a povařte na co nejmírnějším ohni. Maizenu rozmíchejte v troše studené vody a přilijte. Míchejte do zhoustnutí (tři až pět minut).
5. Stáhněte z ohně a přišlehejte citronovou šťávu. Jako příloha je ideální rýže.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/06, str.27

Obchod Apetit