Bylinky a slanina dodají vařenému kuřeti skvělou chuť. K dokonalosti ji dotáhne citronová omáčka.
Suroviny
víno bílé
300
ml
suché
cibule
1
ks
na čtvrtky
fenykl
1
ks
menší bulva nebo 2 řapíky celeru
mrkev
1
ks
na kousky
tymián
2
snítky
plus navíc rozmarýn, estragon
bobkový list
2
ks
větší kusy
anglická slanina
100
g
nebo uzený bůček
¼
ČL
kuličky černý pepř
bujon
2
kostky
kuře
1
ks
cca 2 kg
Na omáčku
žloutek
2
ks
smetana ke šlehání
150
ml
estragon
hrst
čerstvý nasekaný
škrob
1
ČL
maizena
citron
1
ks
šťáva
sůl
pepř
Postup
1
Do velkého hrnce dejte všechny suroviny kromě kuřete. Přilijte půl litru vody a uveďte do varu. Po deseti minutách vložte kuře a případně přidejte horkou vodu - maso musí být ponořené.
2. Přikryjte, znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přibližně za hodinu a čtvrt by mělo být kuře měkké; stáhněte ho z ohně a po čtvrthodině vyjměte na talíř. Tekutinu přeceďte, asi půl litru odlijte do rendlíku a svařte na polovinu.
2. Přikryjte, znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přibližně za hodinu a čtvrt by mělo být kuře měkké; stáhněte ho z ohně a po čtvrthodině vyjměte na talíř. Tekutinu přeceďte, asi půl litru odlijte do rendlíku a svařte na polovinu.
2
Kuře naporcujte, stáhněte kůži, odstraňte hřbetní kost, odřízněte špičky křidýlek, případně biskup. Přikryjte a uchovejte na teplém místě.
3
Prošlehejte žloutky se smetanou, estragonem a čtvrtinou zredukovaného vývaru, vlijte ke zbytku vývaru a povařte na co nejmírnějším ohni. Maizenu rozmíchejte v troše studené vody a přilijte. Míchejte do zhoustnutí (tři až pět minut).
5. Stáhněte z ohně a přišlehejte citronovou šťávu. Jako příloha je ideální rýže.
5. Stáhněte z ohně a přišlehejte citronovou šťávu. Jako příloha je ideální rýže.
Komentáře