K tomu, abyste připravili skvělé sushi nepotřebujete vždycky syrovou rybu. Skvěle chutnají i vegetariánské varianty maki sushi. Vyzkoušejte je třeba s tofu nebo žampiony.
Suroviny
Postup
Nejprve si připravte sushi rýži. Rýži důkladně propláchněte, dokud není voda zcela čistá. Poté nechte rýži 30 minut namočenou ve studené vodě, aby nasákla.
Vajíčko rozmíchejte, osolte a připravte z něj na pánvi omeletu. Hotovou omeletu, nakrájejte na proužky.
Nakrájejte všechny ingredience, kterými budeme rolky plnit. V jedné variantě zkombinujte osmažené tofu, avokádo a salát, ve druhé omeletu, do které přidejte trochu chilli, okurku a podušené žampiony. Do obou také pro chuť přidejte křen wasabi a nasucho opražený sekaný česnek se sezamovým semínkem.
Jakmile rýže nasákne, přiklopte pokličkou a uveďte na 20 minut k varu, nemícháme. Když je rýže téměř hotová, nechte dojít dalších 10 minut pod pokličkou. Mezitím si povařte ocet, ve kterém rozpusťte cukr se solí.
Hotovou rýži přesuňte do keramické, skleněné nebo dřevěné mísy (v kovové by směs zreagovala) a opatrně vmíchejte ocet. Poté rýži opatrně chlaďte za pomoci vějíře.
Studenou směs lepkavé rýže poté rozprostřete v cca půcentimetrové vrstvě na řasu rozloženou na bambusové podložce. Na jednom okraji nechte asi 2 cm volné, aby se rolka lépe balila.
Na spodní třetinu vrstvěte ve vodorovných pruzích náplň. Potřete jemně wasabi křenem (pozor, ten pravý bývá opravdu ostrý!) a posypte praženým česnekem a sezamem.
S podporou podložky zarolujte řasu i s náplní a pevně stiskněte. Hotové rolky krájejte na asi 3 cm kousky velmi ostrým nožem, který si pokaždé předem namočte, aby se nelepil. Podávejte se sojovou a tamari omáčkou k namáčení.
Foto: ImageProfessionals