Svíčkovou můžete kdekoli a kdykoli? Pak je tohle recept pro vás, protože tuhle si můžete vzít kamkoli sebou! Je to totiž svíčková do ruky...
Suroviny
Postup
Mouku prosejte do mísy. Droždí rozmíchejte s cukrem, lžící mléka a trochou mouky z mísy a nechte v teple vzejít kvásek. Pak ho přelijte k mouce, přidejte žloutek, sůl, přilijte zbylé mléko a petrželku. Dobře prohněťte, těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části a rukama vytvarujte kuličky. Pokud se těsto lepí, posypte si ruce polohrubou moukou. Kuličky nechte 10 minut odpočívat pod utěrkou. Potom vařte v páře cca 13 minut.
Zeleninu na dokončení orestujte na másle.
Uvařené knedlíky prokrojte a plňte plátky svíčkové, orestovanou zeleninou, svíčkovou omáčkou a brusinkami.
NĚCO NAVÍC
Svíčkovou vcelku zprudka opečte na pánvi ze všech stran, dejte do pekáče a pečte zakrytou v troubě vyhřáté na 120°C zhruba 2 hodiny. Krájejte na tenké příčné plátky. Na omáčku na 1 lžíci másla opečte po 50g nastrouhaného nebo nakrájeného celeru a mrkve a 20g petržele. Když začne zlátnout, přidejte 1 menší červenou cibuli, nakrájenou nahrubo, a 2 plátky slaniny, na kostičky. Osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu (čerstvého či sušeného), zalijte 250ml hovězího vývaru a zvolna vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak přidejte 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany a důkladně rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem.Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hovězí svíčková zářící ve 20 receptech(14 receptů )