Svíčková jako burger

Svíčková jako burger

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1541 kcal
Bílkoviny 84 g
Cukr 177 g
Tuky 55 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Svíčkovou můžete kdekoli a kdykoli? Pak je tohle recept pro vás, protože tuhle si můžete vzít kamkoli sebou! Je to totiž svíčková do ruky...

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 220 g
+ na poprášení
droždí čerstvé 10 g
moučkový cukr 0.5 ČL
mléko 120 ml
vlažné
žloutek 1 ks
velký
sůl 1 ČL
petrželka hrst
nasekaná, + na ozdobu
mouka pšeničná polohrubá
na podsypání
Na dokončení
kořenová zelenina hrst
(mrkev, petržel, celer v poměru 1:1:1), na tenké nudličky julienne
máslo 1 PL
svíčková 200 g
pomalu pečená (viz Něco navíc)
omáčka (viz Něco navíc)
4 ČL
nakládané brusinky

1 Mouku prosejte do mísy. Droždí rozmíchejte s cukrem, lžící mléka a trochou mouky z mísy a nechte v teple vzejít kvásek. Pak ho přelijte k mouce, přidejte žloutek, sůl, přilijte zbylé mléko a petrželku. Dobře prohněťte, těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části a rukama vytvarujte kuličky. Pokud se těsto lepí, posypte si ruce polohrubou moukou. Kuličky nechte 10 minut odpočívat pod utěrkou. Potom vařte v páře cca 13 minut.

2 Zeleninu na dokončení orestujte na másle.

3 Uvařené knedlíky prokrojte a plňte plátky svíčkové, orestovanou zeleninou, svíčkovou omáčkou a brusinkami.

NĚCO NAVÍC

  • Svíčkovou vcelku zprudka opečte na pánvi ze všech stran, dejte do pekáče a pečte zakrytou v troubě vyhřáté na 120°C zhruba 2 hodiny. Krájejte na tenké příčné plátky. 
  • Na omáčku na 1 lžíci másla opečte po 50g nastrouhaného nebo nakrájeného celeru a mrkve a 20g petržele. Když začne zlátnout, přidejte 1 menší červenou cibuli, nakrájenou nahrubo, a 2 plátky slaniny, na kostičky. Osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu (čerstvého či sušeného), zalijte 250ml hovězího vývaru a zvolna vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak přidejte 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany a důkladně rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit