Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 10
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1541 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 177 g
Tuky 55 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svíčkovou můžete kdekoli a kdykoli? Pak je tohle recept pro vás, protože tuhle si můžete vzít kamkoli sebou! Je to totiž svíčková do ruky...

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 220 g
+ na poprášení
droždí čerstvé 10 g
mléko 120 ml
vlažné
velký
sůl 1 ČL
petrželka hrst
nasekaná, + na ozdobu
Na dokončení
kořenová zelenina hrst
(mrkev, petržel, celer v poměru 1:1:1), na tenké nudličky julienne
pomalu pečená (viz Něco navíc)
omáčka (viz Něco navíc)
4 ČL
nakládané brusinky

Postup

1

Mouku prosejte do mísy. Droždí rozmíchejte s cukrem, lžící mléka a trochou mouky z mísy a nechte v teple vzejít kvásek. Pak ho přelijte k mouce, přidejte žloutek, sůl, přilijte zbylé mléko a petrželku. Dobře prohněťte, těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části a rukama vytvarujte kuličky. Pokud se těsto lepí, posypte si ruce polohrubou moukou. Kuličky nechte 10 minut odpočívat pod utěrkou. Potom vařte v páře cca 13 minut.

2

Zeleninu na dokončení orestujte na másle.

3

Uvařené knedlíky prokrojte a plňte plátky svíčkové, orestovanou zeleninou, svíčkovou omáčkou a brusinkami.

NĚCO NAVÍC

Svíčkovou vcelku zprudka opečte na pánvi ze všech stran, dejte do pekáče a pečte zakrytou v troubě vyhřáté na 120°C zhruba 2 hodiny. Krájejte na tenké příčné plátky. Na omáčku na 1 lžíci másla opečte po 50g nastrouhaného nebo nakrájeného celeru a mrkve a 20g petržele. Když začne zlátnout, přidejte 1 menší červenou cibuli, nakrájenou nahrubo, a 2 plátky slaniny, na kostičky. Osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu (čerstvého či sušeného), zalijte 250ml hovězího vývaru a zvolna vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak přidejte 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany a důkladně rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10