Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2777 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 156 g
Tuky 203 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je hned hotový, skvěle vypadá a ještě líp chutná – zkrátka dokonalý slaný dezert! Můžete použít jakýkoli sýr, pevnější druhy nahrubo nastrouhejte.

Suroviny

listové těsto 250 g
chlazené nebo mražené
máslo 25 g
olivový olej 1 PL
cibule 2 ks
na plátky
brambory 1 ks
na tenké plátky, střední velikost
česnek 2 stroužky
rozdrcený
tymián 2 PL
čerstvý nebo 1 lžička sušeného
sýr 150 g
rozdrobený měkký (kozí, ovčí, brynza, s modrou plísní)
vejce 3 ks
zakysaná smetana 200 ml
rukola 1 hrst
lístky, lze vynechat
sůl
pepř
1 Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm; důkladně ho vmáčkněte i do okrajů. Nechte půl hodiny chladit.
 
2 Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, posypte ho suchými fazolemi a čtvrt hodiny předpékejte (fazole papír zatíží a při pečení se tak vytvoří vyšší okraj koláče). Pak papír s fazolemi opatrně sejměte a vraťte těsto na pět minut do trouby, aby zezlátlo. Koláč vyjměte a snižte teplotu trouby o deset stupňů
 
3 V pánvi mezitím rozehřejte máslo s olejem a za občasného míchání opékejte plátky cibule a brambor dozlatova; trvá to deset až patnáct minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián. Smažte ještě tři minuty; pak směs nasypte na koláč. Přidejte sýr a vše rovnoměrně rozestřete.
 
4 Promíchejte smetanu a vejce; můžete je ještě lehce osolit a opepřit. Směsí přelijte celý koláč, vložte ho do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut. Hotový slaný dezert má světlou zlatohnědou barvu a uprostřed se ještě trochu chvěje.
 
5 Koláč podávejte teplý, případně posypaný lístky rukoly.

Jak zamrazit:
Koláč nechte ve formě úplně vychladnout a pak ho i s ní zabalte do mrazicího sáčku. Uzavřete a až na měsíc zmrazte. Před podáváním ho rozbalte a nechte asi čtyři hodiny stát v pokojové teplotě. Pak předehřejte troubu na 180, horkovzdušenou na 160 stupňů a pečte koláč dvacet minut. Podávejte ho teplý, případně posypaný rukolovými lístky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Anonym

Tak už ho mám v troubě a vypadá velmi slibně. Až na ty okraje. Měla jsem je rovnou vymodelovat, to přece není problém. Dělám tímto způsobem pizzu. Nevím, kolik těch fazolí by muselo bejt, aby se těsto nechalo uprostřed udusat a okraje by vystoupily. Nestalo se tak. Zadruhé škoda těch fazolí, opravdu stačí udělat na začátku větší kolo těsta okraje přitisknout podél stěny nádoby.

Anonym

No my jsme ho delali vcera a chutnal vyborne...meli jsme podobny problem s okrajemi....papir jsme se snazili zatizit cockou...ta popadala a pak jsme ji chroupali;)...jinak vybornej recept...

Anonym

koláč byl úžasný, moc nám chutnal a okraje byly nadýchané a křupavé (přestože se nám těsto při vysypávání těch fazolí překlopilo:))

Anonym

No s okraji jsem měla velikánský problém, těsto se mi scvrkávalo doprostřed...nakonec jsem to nějak zvládla a koláč mi moc chutnal

Anonym

Tento recept tu má i video, ale není tady, přímo u receptu. Je v jiné rubrice. Nebo ho tu někdo vidíte?

Admin Apetit

Zdravm Vas, video zde umistime:) Do tydne tu bude...

Obchod Apetit