Je hned hotový, skvěle vypadá a ještě líp chutná – zkrátka dokonalý slaný dezert! Můžete použít jakýkoli sýr, pevnější druhy nahrubo nastrouhejte.
Suroviny
listové těsto
250
g
chlazené nebo mražené
máslo
25
g
olivový olej
1
PL
cibule
2
ks
na plátky
brambory
1
ks
na tenké plátky, střední velikost
česnek
2
stroužky
rozdrcený
tymián
2
PL
čerstvý nebo 1 lžička sušeného
sýr
150
g
rozdrobený měkký (kozí, ovčí, brynza, s modrou plísní)
vejce
3
ks
zakysaná smetana
200
ml
rukola
1
hrst
lístky, lze vynechat
sůl
pepř
Postup
1
Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm; důkladně ho vmáčkněte i do okrajů. Nechte půl hodiny chladit.
2
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, posypte ho suchými fazolemi a čtvrt hodiny předpékejte (fazole papír zatíží a při pečení se tak vytvoří vyšší okraj koláče). Pak papír s fazolemi opatrně sejměte a vraťte těsto na pět minut do trouby, aby zezlátlo. Koláč vyjměte a snižte teplotu trouby o deset stupňů
3
V pánvi mezitím rozehřejte máslo s olejem a za občasného míchání opékejte plátky cibule a brambor dozlatova; trvá to deset až patnáct minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián. Smažte ještě tři minuty; pak směs nasypte na koláč. Přidejte sýr a vše rovnoměrně rozestřete.
4
Promíchejte smetanu a vejce; můžete je ještě lehce osolit a opepřit. Směsí přelijte celý koláč, vložte ho do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut. Hotový slaný dezert má světlou zlatohnědou barvu a uprostřed se ještě trochu chvěje.
5
Koláč podávejte teplý, případně posypaný lístky rukoly.
Jak zamrazit:
Koláč nechte ve formě úplně vychladnout a pak ho i s ní zabalte do mrazicího sáčku. Uzavřete a až na měsíc zmrazte. Před podáváním ho rozbalte a nechte asi čtyři hodiny stát v pokojové teplotě. Pak předehřejte troubu na 180, horkovzdušenou na 160 stupňů a pečte koláč dvacet minut. Podávejte ho teplý, případně posypaný rukolovými lístky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Francouzský quiche: vyzkoušejte až 18 druhů náplní(19 receptů )
Komentáře