Sýrový koláč

Sýrový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2772 kcal
Bílkoviny 80 g
Cukr 155 g
Tuky 203 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Je hned hotový, skvěle vypadá a ještě líp chutná – zkrátka dokonalý slaný dezert! Můžete použít jakýkoli sýr, pevnější druhy nahrubo nastrouhejte.

Suroviny

listové těsto 250 g
chlazené nebo mražené
máslo 25 g
olivový olej 1 PL
cibule 2 ks
na plátky
brambory 1 ks
na tenké plátky, střední velikost
česnek 2 stroužky
rozdrcený
tymián 2 PL
čerstvý nebo 1 lžička sušeného
sýr 150 g
rozdrobený měkký (kozí, ovčí, brynza, s modrou plísní)
vejce 3 ks
zakysaná smetana 200 ml
rukola hrst
lístky, lze vynechat
1.  Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm; důkladně ho vmáčkněte i do okrajů. Nechte půl hodiny chladit.
 
2. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, posypte ho suchými fazolemi a čtvrt hodiny předpékejte (fazole papír zatíží a při pečení se tak vytvoří vyšší okraj koláče). Pak papír s fazolemi opatrně sejměte a vraťte těsto na pět minut do trouby, aby zezlátlo. Koláč vyjměte a snižte teplotu trouby o deset stupňů

3. V pánvi mezitím rozehřejte máslo s olejem a za občasného míchání opékejte plátky cibule a brambor dozlatova; trvá to deset až patnáct minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián. Smažte ještě tři minuty; pak směs nasypte na koláč. Přidejte sýr a vše rovnoměrně rozestřete.

4. Promíchejte smetanu a vejce; můžete je ještě lehce osolit a opepřit. Směsí přelijte celý koláč, vložte ho do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut. Hotový slaný dezert má světlou zlatohnědou barvu a uprostřed se ještě trochu chvěje.

5. Koláč podávejte teplý, případně posypaný lístky rukoly.

Jak zamrazit:
Koláč nechte ve formě úplně vychladnout a pak ho i s ní zabalte do mrazicího sáčku. Uzavřete a až na měsíc zmrazte. Před podáváním ho rozbalte a nechte asi čtyři hodiny stát v pokojové teplotě. Pak předehřejte troubu na 180, horkovzdušenou na 160 stupňů a pečte koláč dvacet minut. Podávejte ho teplý, případně posypaný rukolovými lístky.

Obchod Apetit