Oslavte tradiční svátek lahodným francouzským koláčem s vláčnou mandlovou náplní. Možná v ní najdete štěstí na celý rok!
Suroviny
Postup
Dejte do mísy máslo s cukrem a vařečkou je utřete do pěny. Dvě z vajec spolu lehce prošlehejte a pomalu přilévejte k máslu s cukrem. Důkladně zašlehejte.
Přidejte mleté mandle, případně likér, a ušlehejte na hustou, krémovitou směs.
Těsto rozdělte na dvě části a na lehce pomoučněné pracovní ploše obě rozválejte na čtverec o straně zhruba 24 cm. Čtverce přikrojte podle formy nebo pokličky na kruhy o stejném průměru.
Jeden kruh položte na plech a rozestřete na něj mandlový krém; okraj (tak centimetr a půl) nechte volný.
Do náplně vložte ‚štěstíčko‘; tradičně to je cukrová fazolka, symbol plodnosti, ale můžete použít třeba čokoládovou minci jako my.
Okraje placky trochu navlhčete, překryjte druhou plackou a pevně přimáčkněte, aby náplň neměla tendenci podívat se při pečení do světa. Nožem naznačte na povrchu mírně stočené linie podobné loukotím kola, ale dejte pozor, abyste těsto neprořízli. Vložte na dvacet minut do chladničky.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím koláč. Vložte na střední příčku v troubě a pečte pětadvacet až třicet minut, dokud hezky nevyběhne a nebude zlatavý.
Před podáváním ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu, nejlépe na mřížce. Až budete moučník servírovat, upozorněte každého – hlavně děti –, že je v něm zapečeno novoroční štěstíčko!
Komentáře
Děkuju moc za recepty! :-)
Nemáte někdo recept s jablky?
Dobrý večer, Jaroslavo,
recept s jablky sice v redakci nemáme, ale zkusili jsme propátrat internet a podle francouzských receptů, které jsme našli, máte v zásadě dvě možnosti:
Buď plnit galetku (tříkrálový koláč – v originále galettes des rois) syrovými jablky, oloupanými, zbavenými jádřince a nakrájenými nejprv na čtvrtky a posléze na tenké plátky: v tom případě vychází na jeden koláč asi 4 velká jablka, v receptu doporučují odrůdu Gala, šel by i Golden delicius. Obě odrůdy jsou dost sladké a plody jsou pevné a nepříliš šťavnaté, takže nehrozí, že by do koláče pustily během pečení příliš šťávy a rozmáčely ho. Postup je následující: V míse smíchejte 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, lžičku skořice a lžičku medu, vložte 4 velká jablka, oloupaná, rozčtvrcená a nakrájená na plátky, plátky jablek opatrně promíchejte v cukrové směsi a nechte odpočinout. 2 balení rozváleného listového těsta, každé o váze cca 250 g, rozviňte (nebo rozválejte 500 g těsta a vykrojte z něj dva kruhy – viz recept nahoře, postup je totožný, liší se jen náplň), jeden kruh naplňte proslazenými jablky (do náplně na libovolné místo vložte fazolku nebo jiné překvapení, třeba mandli), druhým koláč přiklopte, dobře přitiskněte okraje horního i spodního patra k sobě, můžete je trochu zarolovat – koláč se nebude otvírat. Ozdobně nožem nařežte vrchní díl koláče (ale neprořízněte – některé recepty doporučují sem tam povrch trochu propíchnout kvůli unikající páře, ale nevím, zda je to nutné, u jablečného štrúdlu to také neděláme a obvykle nepraskne). Pomažte povrch koláče vaječným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20–30 minut. Pokud chcete mít povrch koláče hodně lesklý a karamelizovaný, doporučuje se v receptech 5 minut před koncem pečení koláč potřít cukrovým sirupem (vznikne rozpuštěním 30 cukru v 30 ml vody).
Druhá a častější možnost je plnit koláč dušenými jablky (Francouzi jim říkají compote), na jeden koláč budete potřebovat asi 5–6 větších jablek, v tomto případě se doporučují spíš kyselejší odrůdy, které se snáz rozvaří (typicky gris canada – kanadská reneta, ale ta u nás asi není běžně k mání). Oloupaná jablka nakrájíte na kostky a 10 minut dusíte s cukrem (50–100 g – rozptyl v receptech je značný, záleží na tom, jak sladký chcete dezert mít). Dusit je můžete pro ovonění buď se svitkem skořice, nebo s vanilkovým luskem (obojí před plněním vyndáte). Některé recepty doporučují dusit jen 2/3 nakrájených jablek a poslední třetinu do směsi dodat těsně po odstavení z plotny, aby měla náplň příjemnou texturu (prostě aby bylo v koláči do čeho kousnout :-)). Po vystydnutí směsí plníte koláč a postupujete jako u receptu výše.
Našli jsme i recepty, kde na dno koláče dávají před naplněním jablky směs cukru a mouky v poměru 1:1, tedy 1 lžičku od každého, (aby vsákla šťávu), teoreticky můžete přidat i lžičku mletých mandlí a dosáhnete tak chuti trochu podobné frangipanu (mandlovému krému, jímž se plní mandlová verze).
Co se těsta týká, z hlediska chuti je ideální použít samozřejmě listové těsto z másla, ale hotové není u nás úplně běžně dostupné (prodává je třeba Marks&Spencer, dá se koupit i od jiných značek v internetových obchodech s potravinami).
Složitější možnost je si listové těsto udělat domácí – není to projekt na půl hodiny a vyžaduje dodržení technologie (důležitá je teplota másla, a tedy i dodržení intervalů chlazení), ale výsledek bude opravdu lahodný. Recept a podrobný postup zde: https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-listove-testo
Ale pokud vám vyhovuje chuť běžného kupovaného těsta, jděte klidně do něj :-).
Také můžete zkusit tento recept, jde o jablečné kapsičky Petry Stahlové, renomované cukrářky, na jejíž postupy je spolehnutí. Je to sice recept na jablečné kapsičky, ale z téhož těsta a náplně klidně upečete koláč libovolného tvaru. :-) https://www.apetitonline.cz/recept/jablecne-kapsicky-z-listoveho-testa?…