„Já i brácha máme odmalička rádi tvaroh – na ovocných knedlících, v buchtách... a nikdy ho není dost. Jen v tomhle tvarožníku,“ říká o maminčině tvarožníku redaktorka Darina Sieglová,
Suroviny
Postup
Z mouky, cukru, kypřicího prášku a másla vypracujte těsto. Pokud se vám těsto nechce spojit, přidávejte po lžících ledovou vodu a vždy propracujte.
Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit.
Mezitím si připravte náplň. Tvaroh prošlehejte s mlékem, přidejte pudink, cukr a olej nebo rozehřáté máslo. Vmíchejte citronovou kůru a rozinky.
Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu, na těsto dejte pečicí papír, vsypte fazole na pečení a dejte předpéct do trouby vyhřáté na 200°C do bleda.
Odstraňte papír s fazolemi, vlijte náplň, stáhněte teplotu na 175°C a pečte dozlatova zhruba hodinu.
Komentáře
Koláč je vynikající. Těsto se spojilo, jen se pak trhalo ale to nevadí. Spíš by bylo fajn upřesnit velikost formy, koláčová nestačí, zbylo těsto a náplně dokonce podstatně víc. Dle mého je na místě dortová forma a vysoké okraje, jako u německého tvaroh.koláče.
Dobrý den, paní Holatová,
máte určitě pravdu! Dříve se velikost formy v receptech všeobecně příliš neřešila, dnes se ovšem snažíme dbát na to, aby byla vždy uvedena. Funkčnost receptu na ní totiž opravdu dost závisí. I mezi koláčovými formami jsou značné rozdíly v průměru a hloubce. Soudě podle židle, na které je koláč vyfocen, se jednalo o opravdu velkou formu (odhadem o průměru 30 cm). Samozřejmě použít dortovou formu a vytáhnout těsto více do výšky je také skvělým řešením. Vidíme, že si hravě poradíte :-)!
S pozdravem, redakce Apetitu