Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2414 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 337 g
Tuky 79 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Špízy nabízejí nesčíselně možností obměn. Ochutit maso a zeleninu můžete nejen marinádou, ale také tím, na co je napíchnete... Zkuste třeba rozmarýnové větvičky!

Suroviny

rozmarýn 6 snítka
silných (aspoň 25cm dlouhých) / špejle
cibule 8 ks
cca 200-250g,drobné (šaltoky, cipollini, přerostlé jarní)
olivový olej 1 PL
panenský, + na potírání
1 PL
zlaté rozinky propláchnuté
víno bílé 125 ml
suché (Sauvignon Blanc)
balzamikový ocet 60 ml
bílý
krupicový cukr 1 PL
bobkový list 1 ks
malý
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě mletý
brambory 8 ks
drobné, celkem cca 350g
pancetta 125 g
lze nahradit libovou slaninou, cca, na tenké plátky
250 g
žlutá třešňová rajčátka

1 Snítky rozmarýnu očistěte tak, aby na nich zbyly jen rovné hlavní stonky s lístky. Otrhané lístky nasekejte a odměřte z nich 1 lžíci (zbytek uschovejte pro jiné použití). Namočte je na 30 minut do studené vody.

2 Mezitím rozpulte, oloupejte a na tenká kolečka nakrájejte 2 cibulky. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a nakrájené cibulky na něm opékejte zčásti dozlatova, asi 10 minut. Odstavte. Vmíchejte rozinky, víno, ocet, cukr, nasekaný rozmarýn, bobkový list, 1/2 lžičky soli a 2–3 špetky pepře. Přiveďte k varu na středním až silném ohni a za občasného míchání vařte, až směs zesirupovatí, asi 15 minut.

3 Brambory dejte do hrnce, zalijte asi 2,5cm nad vodou a osolte. Přiveďte k varu a pak 5 minut vařte. Přidejte zbývající cibulky a dále vařte, až brambory změknou tak, že půjdou propíchnout nožem (asi 2–3 minuty). Sceďte a nechte zchladnout, aby se s nimi dalo pracovat.

Gril předehřejte na střední až silný žár. Brambory obalte plátky slaniny. Brambory, cibulky i rajčátka napíchejte každé zvlášť na špízy z rozmarýnu či na špejle.

5 Rošt potřete olejem, opékejte za občasného obracení 10–15 minut, aby slanina zkřupavěla a zelenina (rajčátkům nejspíš bude stačit 5 minut) se opekla místy dočerna. Podávejte s cibulovo-rozinkovou omáčkou nebo s dipem (viz níže).

DIP S PEČENÝM ČESNEKEM

Odřízněte vršky 3 palic česneku a pokapejte je olivovým olejem. Osolte a opepřete. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180°C asi hodinu. Nechte vychladnout a pak jednotlivé stroužky vymačkejte ze slupek. Promíchejte s 250g zakysané smetany, hrstí nasekané bazalky, 2 lžícemi olivového oleje, lžící nasekaných piniových oříšků a lžící parmazánu. Osolte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit