Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Škola vaření: chilli omáčka

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.
17. 6. 2011 | Autor: redakce Apetitu

ZAOSTŘENO

  • Pokud nejste stoupenci jídla, po kterém vám upadnou ústa či opačná část těla, zbavte chilli papričky před použitím semen i osemení.
  • Jestli chcete mít omáčku naopak ještě ostřejší, přidejte do ní hned na začátku jednu pálivější chilli papričku (například ptačí oko či habanero).
  • Po práci s chilli papričkami a česnekem si nejprve omyjte ruce studenou vodou a pak teprve teplou a mýdlem. Totéž platí pro použité náčiní.

MIXUJTE

  • Pro přípravu chilli omáčky se hodí buď mixér, nebo chopper. Pokud ho doma nemáte, nasekejte pevné suroviny kromě cukru co nejjemněji, případně utlučte v hmoždíři (máte-li jiný než kovový), a pak je smíchejte s tekutými surovinami a cukrem.
  • Nemáte-li po ruce přírodní cukr, můžete použít i obyčejný bílý a případně přidat lžičku či dvě melasy.
  • Pokud jde o rybí omáčku, která tu zastupuje sůl, doporučujeme vám značku Squid brand; bývá k dostání i u vietnamských prodejců.

TIPY & TRIKY

  • V čerstvé chilli omáčce můžete marinovat maso nebo čerstvé mořské plody. Vložte je do nekovové nádoby, zalijte či zakapejte omáčkou a nechte přes noc v lednici přetažené fólií.
  • Pokud jde o maso, fantazii se meze nekladou, pikantní doprovod svědčí i vepřovému bůčku či žebírkům. Omáčka ladí i s bílými rybami.
  • Omáčka se hodí také jako zálivka do salátů v asijském stylu a do jídel s nudlemi a jinými těstovinami.
  • Jestli rádi experimentujete a poznáváte nové chuťové obzory, zkuste grilování nebo menu zakončit pikantně-sladce: jahody nebo mango nakrájejte na kousky a zakapejte čerstvou chilli omáčkou.

4x RECEPT S CHILLI OMÁČKOU:



Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.

Související

Malinový ocet

Do salátu i sněhových pusinek
REKLAMA

Přidat komentář