Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Škola pečení: quiche aneb slaný koláč

Škola pečení: quiche aneb slaný koláč

Naučte se základ, a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty! Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi klasického lotrinského quiche a další báječné recepty.
1. 7. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Naučte se spolu s námi péct klasický slaný koláč. Základní recept (čtěte zde) má spoustu obměn. Koláč chutná skvěle teplý, vlažný i studený. Vezměte ho s sebou na piknik nebo na party k přátelům!

Vyzrajte na těsto


+ Těsto podle našeho receptu se jmenuje křehké a vydrží v lednici i dva dny, v mrazáku asi měsíc. Pokud si na něj netroufáte, v supermarketech je pod značkou Wewalka k dostání hotové.
+ Máte-li obavy, že vám těsto sjede po svislé stěně formy nebo se při pečení stáhne, vyválejte z něj o něco větší placku a přehněte ji přes okraj formy. Po upečení, před podáváním, seřízněte okraj vroubkovaným nožem.
+ Kousek těsta, kterým si pomáháte při vtlačování těsta do formy, nevyhazujte. Hodí se na vyspravení prasklin, které se mohou objevit během předpékání.

Aby měl koláč formu


+ Quiche se tradičně pečou v kruhových vroubkovaných formách. Jsou k dostání plechové, teflonové (pozor, abyste je při vyndávání koláče, případně při krájení nepoškrábali!), kameninové či keramické, a dokonce i skleněné. Velmi praktické je odnímatelné dno (prodává například firma Fiala Praha). Pokud koláčovou formu nemáte, klidně použijte dortovou nebo jakoukoli zapékací misku.
+ Vymazávání a vysypávání není u křehkého těsta nutné, ale pokud ho výrobce vaší formy výslovně doporučuje, neodporujte mu.
+ Formu s těstem a posléze i s náplní pokládejte do trouby na nahřátý plech.
+ Aby koláč formu opustil maximálně hladce, nechte ho v ní 10 minut chladnout – při tom také ještě dojde náplň, proto ji zbytečně nepřepékejte.

Varianty náplně


+ Smetanu ke šlehání můžete nahradit 10–12% smetanou či plnotučným mlékem, pak však raději dejte o vejce víc.
+ Jako pevná složka náplně se hodí i krátce povařená brokolice, květák nebo třeba cukety, papriky či rajčata.
+ Maso do náplně lze použít jakékoli, jen by mělo být předem vařené či opečené. Platí to i v případě uzenin s výjimkou šunky.
+ Quiche lorraine čili klasický lotrinský quiche získáte, když na pánvi opečete nejprve 100 až 150 g kostiček slaniny a pak teprve přidáte cibuli.

5x recept na slaný koláč:



Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v v časopise Apetit.
REKLAMA

Přidat komentář