Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Škola vaření: panna cotta

Škola vaření: panna cotta

Panna cotta neboli svařená smetana je prostě božská. Příprava podle základního receptu je jednoduchá, jediný problém je vydržet tu dobu, než zatuhne!
29. 7. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Naučte se spolu s námi jednoduchý letní dezert. Italská panna cotta má mnoho obměn. Stačí se naučit základní recept (čtěte zde) a postupovat podle našich ověřených tipů. Hrátky s ní vás budou bavit nejen v létě.

TIPY & TRIKY


* Je velmi důležité, aby se želatina pořádně namočila, než ji smícháte se smetanou. Místo vody ji můžete zalít studeným mlékem.
* Panna cottu jsme připravovali s mletou želatinou Dr. Oetker. Přestože se v návodu na obalu píše, že se nemá vařit, tuhla i povařená.
* Pokud máte jen plátkovou želatinu, použijte přepočet 1 lžička mleté želatiny = 2 plátky. Plátkovou želatinu namočte na pět minut do vody, pak z ní přebytečnou tekutinu vymačkejte a důkladně rozmíchejte v horké smetaně.
* Pokud chcete panna cotty připravit dvojnásobné množství najednou, nedávejte želatiny dvojnásobné množství, ale jen jedenapůlnásobek (tj. 3 lžičky).

DOSTAŇTE JI Z FORMY!


*
Panna cottu můžete připravovat do jakýchkoli menších nádobek včetně sklenek a hrnečků (a v nich ji také přinejhorším podávat). Pokud trváte na efektních ,bábovkách‘ a hmota ne a ne opustit formičky, řiďte se následujícím postupem.
* Formičku ponořte na pár vteřin téměř po okraj do teplé vody (pozor, aby do ní nenateklo!). Vyjměte ji, osušte, nakloňte ji a pak špičkami prstů opatrně odtahujte budoucí bábovičku od stěn. Pak formičkou zatřeste a prudce vyklopte ten zázrak na talířek. (Nepovedla se? Ztrestejte ji snědením!)

DALŠÍ PŘÍCHUTI


* Panna cotta má bezpočet obměn: vanilku nahraďte dvěma svitky skořice; místo poloviny cukru přidejte 2 lžíce medu; cukr vyměňte za 80 ml javorového sirupu; spolu s cukrem přidejte čtvrt lžičky strouhaného muškátového oříšku nebo lžičku strouhané kůry z (bio)citronu či (bio)pomeranče; ochutit ji můžete i třemi velmi tenkými plátky zázvoru.
* Vyznavači exotiky mohou nahradit smetanu 375 ml kokosové smetany (coconut cream) a podávat s papájou a s limetkou.

4x recept na panna cottu:



Připravila S. Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.
REKLAMA

Přidat komentář