Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dezert jménem panna cotta?

Panna cotta
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Panna cotta neboli svařená smetana je prostě božská a osvěžující záležitost. Příprava podle základního receptu je jednoduchá, jediný problém je vydržet, než zatuhne!

 

Italský dezert, který pochází z Piemontu, patří mezi nejoblíbenější sladké zákusky na světě. Kromě toho, že dokonale chutná, pohladí svou jemností po jazyku a dovede osvěžit, je k jeho přípravě zapotřebí v podstatě pouze smetana, cukr a želatina. Často se podává s ovocnými omáčkami nebo čokoládovou či karamelovou polevou.

Naučte se spolu s námi jednoduchý letní dezert. Stačí znát základní recept na panna cottu a postupovat podle našich ověřených tipů, jak ji připravit pokaždé jinak. Hrátky s ní vás budou bavit nejen v létě!

Tipy & triky

  • Je velmi důležité, aby se želatina pořádně namočila a nabobtnala, než ji rozmícháte se smetanou. Místo vody ji můžete zalít studeným mlékem.
  • Panna cottu jsme připravovali s mletou želatinou Dr. Oetker. Přestože se v návodu na obalu píše, že se nemá vařit, tuhla i povařená.
  • Pokud máte jen plátkovou želatinu, použijte přepočet 1 lžička mleté želatiny = 2 plátky. Plátkovou želatinu namočte na pět minut do vody, pak z ní přebytečnou tekutinu vymačkejte a důkladně rozmíchejte v horké smetaně.
  • Pokud chcete panna cotty připravit dvojnásobné množství najednou, nedávejte želatiny dvojnásobné množství, ale jen jedenapůlnásobek (tj. 3 lžičky).

Dostaňte ji z formy

Panna cottu můžete připravovat do jakýchkoli menších nádob včetně sklenek a hrnečků (a v nich ji také při nejhorším podávat). Pokud trváte na efektních ,bábovkách‘ a hmota ne a ne opustit formičky, řiďte se následujícím postupem.

  • Formičku ponořte na pár vteřin téměř po okraj do teplé vody (pozor, aby do ní nenateklo!).
  • Vyjměte ji, osušte, nakloňte ji a pak špičkami prstů opatrně odtahujte budoucí bábovičku od stěn.
  • Pak formičkou zatřeste a prudce vyklopte ten zázrak na talířek. (Nepovedla se? Ztrestejte ji snědením!)

Další příchuti, obměny a variace

S panna cottou si můžete pohrát. Jak například?

  • Vanilku nahraďte dvěma svitky skořice.
  • Místo poloviny cukru přidejte 2 lžíce medu.
  • Cukr vyměňte za 80 ml javorového sirupu.
  • Spolu s cukrem přidejte čtvrt lžičky strouhaného muškátového oříšku nebo lžičku strouhané citronové nebo pomerančové kůry.
  • Ochutit ji můžete i třemi velmi tenkými plátky zázvoru.
  • Vyznavači exotiky mohou nahradit smetanu 375 ml kokosové smetany (coconut cream) a podávat s papájou a s limetkou.
  • Přelijte hotovou panna cottu ovocnou omáčkou coulis.
  • Smetanu můžete ochutit kávou, karamelem nebo snítkou levandule.

Zdroj: Apetit, LaCucinaItaliana

 

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč