Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škola vaření: cibuláda

Cibulové zavařeniny neboli cibulády se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Vydrží několik týdnů a v pěkných skleničkách je můžete rozdávat jako jedlé dárky.
24. 7. 2014 | Autor: redakce Apetitu

Naučte se spolu s námi připravit jednoduchou zavařeninu z cibule. Můžete si ji uvařit podle základního receptu (čtěte zde) a také ji vylepšit o další přísady a chutě. Prozradíme vám všechny osvědčené triky, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

Pod pokličkou


+ Nejlepší cibulovou zavařeninu uvaříte díky jednoduchému triku. Při vaření cibulády začíná cibule karamelizovat ve chvíli, kdy se u dna hrnce utváří lepivá, tmavě zlatá vrstvička. Pod pevně přiléhajícím víkem se bude cibule vařit a při tom změkne. Její štiplavá chuť se zároveň změní ve vyzrálou a nasládlou. Budoucí zavařeninu je kromě toho třeba čas od času promíchat, aby byla probíhající karamelizace rovnoměrná, což je jedna z podmínek zdařilého výsledku.
+ Anebo naopak: cibuli do zavařenin můžete místo dušení pod pokličkou rozpékat s olejem na hlubším plechu nebo v pekáčku v troubě při teplotě cca 175 °C. Stejně jako v hrnci ji občas promíchejte. Až bude zkaramelizovaná, přesuňte ji do hrnce a přidejte ostatní přísady.

Vzhůru nohama


+ Uvařenou cibuládu jednoduše nalijte do sklenic a nechte teplo, aby pracovalo za vás. Sklenice na cibulovou zavařeninu i víčka umyjte v co nejteplejší vodě se saponátem, důkladně opláchněte a osušte, nebo je prožeňte myčkou na nádobí. Pak do nich vložte ještě horkou cibuládu. Zašroubujte víčka, sklenice otočte dnem vzhůru, postavte je na chňapku nebo poskládanou utěrku a nechte vychladnout. Teplo zavařeniny se postará o sterilizaci.
+ Cibuláda vydrží v tmavé spíži neotevřená měsíc. Po otevření vydrží v ledničce zhruba tři týdny.

Další nápady


+ Navinule sladkokyselá chuť cibulád výborně ladí s klasickými grilovanými steaky i klobásami s kaší. Skvěle doplní i fritaty, pizzy nebo sendviče.
+ Cibulové zavařeniny se hodí také k sýrům, obzvlášť k vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní nebo ke camembertu.
+ Cibulády se také dají použít jako náplň do slaných koláčů.
+ Zkuste i kanapky: na slané sušenky naaranžujte cibuládu a kousky sýra, báječný je i kozí.
+ Než se dáte do jídla, vyndejte cibulovou zavařeninu z chladničky a nechte ji dojít do pokojové teploty. Pokud ji budete podávat ke steaku, kuřeti nebo klobásám či párkům, prohřejte ji v rendlíku na plotně či v troubě nebo ve vhodné misce v mikrovlnce.

4x recept na cibulovou zavařeninu:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAMA

Přidat komentář