Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Škola vaření: polenta

Škola vaření: polenta

Zkuste polentu jako krémovou kaši k dušenému masu či zelenině, pevnou jako chutný předkrm s bylinkami a sýrem, grilovanou v křupavých kouscích nebo jednoduše jako jídlo pro zahřátí.
25. 11. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Naučte se spolu s námi připravovat polentu podle základního receptu (čtěte zde). Máme pro vás také inspiraci na další čtyři chutné úpravy.

Typy polenty


Polenta, známá též jako kukuřičná mouka, je k dostání buď jako instantní, předvařená (v supermarketech, obchodech se specialitami a zdravou výživou i v obyčejných samoobsluhách), nebo obyčejná (ve speciálních obchodech jako Aromi či Sapori Italiani). Jakmile polentu vsypete do vroucí tekutiny, je třeba ji míchat na nízkém plameni, dokud se nezačne oddělovat od stěn nádoby.
Doba přípravy závisí na typu polenty – instantní stačí 5 minut; obyčejná potřebuje asi 20 minut. Co se chuti týká, s našimi recepty je rozdíl mezi nimi minimální.

Tvarování


Když polenta zchladne, zpevní a projeví se naplno její mnohostrannost. Ztuhlá polenta drží tvar, takže se dá krájet a smažit i fritovat nebo péct. Polentu můžete nechat ztuhnout dvěma základními způsoby. Abyste docílili pravidelných a snadných řezů, kostiček nebo čtverečků polenty, vlijte ji do lehce vymazaného mělkého pekáčku (nebo do zvětšovací formy postavené na pečicí papír a na podložku) a vyhlaďte povrch. Ti, kdo se s ničím nepářou, nalijí polentu na plech vyložený pečicím papírem a plochým nožem ji nahrubo rozetřou. V obou případech vložte polentu do chladničky na 40 minut, aby ztuhla.

Tekutiny


Polenta je oblíbená nejen v Itálii, ale i v mnoha jiných zemích střední a jižní Evropy a Latinské Ameriky, kde pro ni mají vlastní jména a způsoby přípravy. Podle toho, jaké chuti a konzistence chcete dosáhnout, a podle toho, s čím ji chcete podávat, ji můžete vařit ve vodě, mléku, kuřecím či zeleninovém vývaru nebo ve směsi vody a mléka. Mléko dodává plnost a krémovost, zatímco vývar hloubku a chuť. Tradičně se polenta vaří s vodou. Polentu vždy sypte do vroucí tekutiny pomalu a na obranu před hrudkami prošlehávejte metlou.

Chuťové hity


+ Polentová kaše ochucená máslem, mořskou solí a drceným pepřem je svou krémovou konzistencí předurčená k podávání namísto šťouchaných brambor, rýže nebo kuskusu. Polentová kaše skvěle ladí k dušeným masům či zelenině a pečeným (i pomalu) masům, přelitá spoustou šťávy.
+ Ochucenou kaši můžete vychladit a potom nakrájet na dílky, smažit nebo grilovat a podávat k masu nebo zeleninovým jídlům. Zchladlou polentu můžete také nakrájet na čtverečky nebo kostičky a podávat jako antipastu (předkrm) s plátky cherry rajčátek a bazalkou, tapenádou ze zelených nebo černých oliv, prosciuttem nebo kozím sýrem.
+ Polentové kaši prospěje, když do ní pro zvýraznění přidáte jednu nebo dvě silnější příchuti. Zkuste vmíchat jemně nasekanou chilli papričku, olivy kalamata nakrájené na plátky nebo nasekané čerstvé bylinky jako petrželku, tymián nebo bazalku. Další možnosti: rozdrobený sýr s modrou plísní, strouhaná mozzarella nebo parmazán, případně sušená rajčata nebo zelené olivy.

5x chutná polenta:



Vyšlo v časopise Apetit.


REKLAMA

Přidat komentář