Kuře osolte, opepřete a lehce posypte kmínem. Pořádně osolte i vnitřek kuřete a následně je naplňte bylinkami, citronem, česnekem a kmínem.
Krok za krokem: Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše



Máslo nakrájejte na tenké plátky a vložte je kuřeti pod kůži. Poté položte kuře prsy nahoru do pekáče na mřížku (tak pod ním může cirkulovat vzduch) a pečte je 4–5 hodin na 70°C.

Potom kuře vyjměte z trouby, tu rozpalte na 230°C (pokud možno v horkovzdušném re- žimu, tím se teplota ještě zvýší), kuře potřete rozpuštěným máslem a dopečte, aby byla kůrka křupavá a chytla hezkou barvu.

Chleba nakrájejte na kostičky. Na másle v rendlíku krátce orestujte kořenovou zeleninu, šalotku a česnek.

Obsah rendlíku přidejte do misky s nakrájeným chlebem a promíchejte. Žloutky smíchejte se 150 ml mléka a přilijte do chlebové směsi. Bílky vyšlehejte a zlehka zapracujte do nádivky, osolte, přidejte muškátový oříšek a nasekanou petržel. Vše opatrně promíchejte, podle potřeby ještě přidejte mléko, aby směs byla vláčná.

Rozprostřete ji do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 20–30 minut (podle výšky nádivky) při 160°C, až zpevní a zezlátne.

Kapustičky rozeberte na jednotlivé lístky.

Krátce je orestujte na másle, aby zůstaly křupavé. Lehce osolte.

Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě. Brambory na kaši byste nikdy neměli rozvařit, vařte je jen tak, jako by byly na přílohu. Slijte vodu přes cedník a brambory vraťte do horkého hrnce, aby se co nejvíce vypářily, pojmou potom více másla. Propasírujte je přes pasírku nebo rozmačkejte šťouchadlem na kaši. Bramborovou kaši nikdy nemixujte v mixéru ani s metlou, ani s pádlem – získali byste kaši konzistencí podobnou té z pytlíku. Potom přidejte zbylé ingredience – máslo, uvařené kroupy, šlehačku, majoránku a pečený česnek.

Prošlehejte metličkou, aby byla kaše hladká a nadýchaná, a dochuťte solí. Mléka přilijte tolik, abyste dosáhli konzistence, kterou máte rádi.

Výpek z kuřete seškrabte z pekáče (můžete trošku podlít vodou a nechat odvařit) a dejte do rendlíku. Přiveďte k varu, odstavte a lehce zahustěte 50–100 g studeného másla do lehce krémové konzistence, podle chuti můžete přidat bylinky (petržel, estragon, čerstvou majoránku...). Kuře naporcujte.

Nádivku nakrájejte na řezy a na talíř dejte vždy porci nádivky a na ni pár lístků kapustiček.

Porce na talíři doplňte masem. Nakonec vše přelijte omáčkou.

Podávejte s kaší.













