Tento

Měření

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky.

Máte je?

Pořízení kuchyně bývá tou největší investicí pro pohodlné bydlení.

Obvykle ji totiž nevybíráme na sezonu, ale chceme, aby sloužila dlouhé roky. Často je navíc součástí obytného prostoru, proto chceme, aby dokonale zapadala do stylu zařízení. Měla, pokud možno, nenápadný, a přece vkusný design, zvlášť pokud razíte nadčasový minimalistický styl.

Představte si, že jste součástí reality show, v níž vás převezou na neznámé místo, kde dostanete za úkol uvařit oběd. Jenže ta místnost vypadá zcela chaoticky, není logicky uspořádaná, netušíte, kde co je uložené, zkrátka zmatek nad zmatek. Jasně, doma je doma, ale i tam, aby vše klapalo, to má svá pravidla: Odborníci přes ergonomii proto zdůrazňují, že každá kuchyň by měla mít především ergonomické uspořádání.

Jenže jak na něj a co přesně obnáší?

5 klíčových zón, bez kterých vaše kuchyň nebude nikdy plnohodnotná

Vůbec nezáleží na celkových metrech čtverečních, dispozici místnosti, nebo dokonce designu kuchyňské linky: Principem efektivní kuchyně je rozdělení na 5 zón, které zaručí plynulé přesouvání z místa na místo a také bezpečnou manipulaci s předměty uvnitř.

Jsou jimi:

Představte si efektivní kuchyň jako puzzle, u kterého má každý dílek svoji zásadní funkci. Pokud vám v ní tedy nechybí nejmodernější vybavení, nezapomeňte si k tomu pohlídat maličkosti.

Které to jsou?

1) Chňapky, kterých mějte po ruce dostatek!

Zapomeňte na jediný pár ochranných rukavic, mějte po ruce minimálně dvojnásobek kousků. Určitě si dokážete představit, že se vám jedna z rukavic namočila, co pak zbyde? Cedit hrnec s horkou vodou za pomoci klasické tkané utěrky? To už je celkem risk! Ať už budou chňapky opatřené magnetkou na připnutí a rozsvítí vaši chladničku, nebo je budete ukrývat v erárním šuplíku, jistě přijde jejich chvíle!

2) Prostírání

Ať už se rozhodnete pro lehce omyvatelný materiál se zajímavým potiskem, který rozzáří masivní stůl, anebo zvolíte set z přírodního materiálu (bambus, juta), případně látkové podložky, chybu neuděláte – záleží hlavně na komfortu a vlastním vkusu!

3) Designové držáčky a organizéry

Říkáte si, co s nimi? Přitom vám báječně usnadní život! Ať už některý z nich umístíte na neviditelné místo za lednicí, nebo na něj naopak upozorníte výrazným designem, své uplatnění si rozhodně najde – kam byste jinak pověsili nevzhledný smeták, odložili přebytečně dlouhý kabel anebo zavěsili apartní zástěru, kterou jste původně darovala manželovi k Vánocům? Organizéry například na příbory nebo nože zase vypadají efektně a šetří čas.

4) Vakuovačka

75 % nemocí přenášených jídlem je způsobeno nevhodným uskladněním potravin nebo nevyčištěnou ledničkou. Příkladem je koupené zboží, které hned po vybalení z tašky dáváte do ledničky. Jenže co ty nečistoty na něm? Během pandemie jste je možná složitě dezinfikovali, ale co si budeme namlouvat, děláte to dodnes? Nebezpečí (mnoha dalších nemocí) přitom nepominulo. Skvělé řešení? Zatavit jídlo, které se chystáte uskladnit, do fólie! Vakuovačka navíc z balení odsaje přebytečný vzduch, takže vám vydrží déle.

5) A na závěr jedna klíčová kuchyňská role… papírových utěrek

Jsou vysoce savé, dají se perfektně použít za mokra, prakticky skládané v rolích, z kterých můžete kousek po kousku trhat (dle potřeby) a na rozdíl od klasických utěrek po sobě nezanechávají vlákna a jsou výhradně na jedno, rychlé a multifunkční použití (od přípravy přes samotné vaření až po úklid domácnosti nebo hygienu). To všechno jsou důvody, proč by by papírové utěrky neměly chybět v žádné domácnosti. Máte je tam i vy a používáte je plnohodnotně?

Slupky od cibule, rozsypaná zrnka rýže, cukru nebo třeba právě ukrojený kus chleba…

Abyste po tomhle všem smazala stopy stejně rychle, jako se objevily, je nejlepší sáhnout po elektrickém zametači, který funguje na rozdíl od klasického vysavače bez přívodního kabelu, takže po něm opravdu stačí sáhnout a… mít na podlaze čisto!

A co byste ještě měli vědět: Možná máte zafixované pravidlo pěti vteřin, které tvrdí, že cokoli, co jste plánovali sníst a spadlo vám na zem, když seberete do pěti vteřin, zůstává jedlé. OK, a co řeknete na výsledky studií, které uvádějí, že na pouhých třech metrech čtverečních podlahy je až kilo špíny?

Chuť vás přešla? Nedivíme se.

Tipněte si:

Když už jsme u té špíny, jaká místa v domácnosti jsou podle vás ta nejšpinavější?
Malá nápověda: Rozhodně to není záchod.


Živnou půdou pro nebezpečné bakterie je permanentně mokré a vlhké prostředí, takže adeptem na největšího špinavce ve vašem obydlí je dřez. Dezinfikujte ho (za pomoci octa) pravidelně!

Houbičky na mytí, ale i látkové hadříky a utěrky – od dřezu nejdeme daleko –, vlhkost tu panuje neustále, proto je nezapomeňte pravidelně měnit! Anebo se místo látkových utěrek rovnou spolehněte na papírovou alternativu.

Například: Před vařením nebo konzumací jídla

Výzkumy dokazují, že neumytá zelenina nebo ovoce můžou napáchat stejnou škodu, jako kdybyste si po použití veřejného záchodu neumyli ruce, takže pozor na to!

Nejen pesticidy na kupovaném ovoci či zelenině, ale také bakterie Escherichia coli (E-coli), která způsobuje nebezpečné bolesti břicha, průjmy a horečky a může dokonce i zabít; hrozí ale i nákaza hepatitidou.

To všechno číhá na plodech, které si přinesete z obchodu a bez řádného mytí je zkonzumujete...

Ovšem i dobroty z domácí zahrádky nemusejí být úplně bezpečné, v půdě se totiž mimo jiné nacházejí bakterie toxoplazmózy nebo listérie.

Proto je na místě zeleninu před pozřením důkladně omývat. Studená voda ale mnohdy nestačí, proto někteří spoléhají na peroxidový roztok, do nějž zeleninu či kousky ovoce na pár vteřin naloží (pozor, aby roztok nenasály), pak je na řadě řádné omytí, ideálně teplou vodou a očištění dosucha.

Právě v takovém případě jsou papírové utěrky k nezaplacení.

Ideální postup očištění například okurky?

Důkladně omýt — oloupat — znovu omýt — osušit

Sušit papírovými utěrkami můžete ale i další suroviny, například plátek lososa (viz krátké video).

Stačí po opláchnutí vodou přejet papírovým ubrouskem po kůži.

Proč byste to měli dělat? Zabráníte ulpívání vody na kůži a zajistíte, aby byl povrch ryby po následné tepelné přípravě příjemně jemný na dotek a křupavý, aniž by se rozpadal.

Které papírové utěrky jsou nejlepší?

Vybírejte ubrousky, které jsou třívrstvé. Budou pevnější.

Větší tloušťka papírových ubrousků navíc pomáhá absorbovat více vody, a proto vám pomůže připravit to nejlepší jídlo.

Nezapomeňte, že:

Vaření bude o to úspěšnější, když se budete snažit zlepšovat každý krok přípravy jídla.

Slupky od cibule, rozsypaná zrnka rýže, cukru nebo třeba právě ukrojený kus chleba…

Abyste po tomhle všem smazala stopy stejně rychle, jako se objevily, je nejlepší sáhnout po elektrickém zametači, který funguje na rozdíl od klasického vysavače bez přívodního kabelu, takže po něm opravdu stačí sáhnout a… mít na podlaze čisto!

A co byste ještě měli vědět: Možná máte zafixované pravidlo pěti vteřin, které tvrdí, že cokoli, co jste plánovali sníst a spadlo vám na zem, když seberete do pěti vteřin, zůstává jedlé. OK, a co řeknete na výsledky studií, které uvádějí, že na pouhých třech metrech čtverečních podlahy je až kilo špíny?

Chuť vás přešla? Nedivíme se.

Tipněte si:

Když už jsme u té špíny, jaká místa v domácnosti jsou podle vás ta nejšpinavější?
Malá nápověda: Rozhodně to není záchod.


Živnou půdou pro nebezpečné bakterie je permanentně mokré a vlhké prostředí, takže adeptem na největšího špinavce ve vašem obydlí je dřez. Dezinfikujte ho (za pomoci octa) pravidelně!

Houbičky na mytí, ale i látkové hadříky a utěrky – od dřezu nejdeme daleko –, vlhkost tu panuje neustále, proto je nezapomeňte pravidelně měnit! Anebo se místo látkových utěrek rovnou spolehněte na papírovou alternativu.

Například: Před vařením nebo konzumací jídla

Výzkumy dokazují, že neumytá zelenina nebo ovoce můžou napáchat stejnou škodu, jako kdybyste si po použití veřejného záchodu neumyli ruce, takže pozor na to!

Nejen pesticidy na kupovaném ovoci či zelenině, ale také bakterie Escherichia coli (E-coli), která způsobuje nebezpečné bolesti břicha, průjmy a horečky a může dokonce i zabít; hrozí ale i nákaza hepatitidou.

To všechno číhá na plodech, které si přinesete z obchodu a bez řádného mytí je zkonzumujete...

Ovšem i dobroty z domácí zahrádky nemusejí být úplně bezpečné, v půdě se totiž mimo jiné nacházejí bakterie toxoplazmózy nebo listérie.

Proto je na místě zeleninu před pozřením důkladně omývat. Studená voda ale mnohdy nestačí, proto někteří spoléhají na peroxidový roztok, do nějž zeleninu či kousky ovoce na pár vteřin naloží (pozor, aby roztok nenasály), pak je na řadě řádné omytí, ideálně teplou vodou a očištění dosucha.

Právě v takovém případě jsou papírové utěrky k nezaplacení.

Ideální postup očištění například okurky?

Důkladně omýt — oloupat — znovu omýt — osušit

Sušit papírovými utěrkami můžete ale i další suroviny, například plátek lososa (viz krátké video).

Stačí po opláchnutí vodou přejet papírovým ubrouskem po kůži.

Proč byste to měli dělat? Zabráníte ulpívání vody na kůži a zajistíte, aby byl povrch ryby po následné tepelné přípravě příjemně jemný na dotek a křupavý, aniž by se rozpadal.

Které papírové utěrky jsou nejlepší?

Vybírejte ubrousky, které jsou třívrstvé. Budou pevnější.

Větší tloušťka papírových ubrousků navíc pomáhá absorbovat více vody, a proto vám pomůže připravit to nejlepší jídlo.

Nezapomeňte, že:

Vaření bude o to úspěšnější, když se budete snažit zlepšovat každý krok přípravy jídla.

Máte navařeno? Pak vás nejspíš čeká nejméně oblíbená část celé přípravy domácích jídel, a tou je následný úklid, který často spolkne dokonce více času než samotné vaření.

Nejlepším pomocníkem jsou proto šikovné prostředky, které vám čištění pracovní plochy urychlí a zkrátí. Extra pevné utěrky, které vás snadno zbaví odolných skvrn a rozzáří povrch!

Tip:

Opět sáhněte po těch třívrstvých.

Skvrny od kečupu, rozlitá limonáda nebo přelitý hrníček, který dokáže snadno způsobit nevzhledná kolečka na dřevěném masivním stole.

Podobné situace, zvlášť pokud máte doma děti nebo početnou návštěvu, je obtížné předvídat, ale můžete je snadno a rychle napravit. Opět proto stačí utrhnout kousek papírové utěrky a jedním tahem situaci zachránit.

Tip:

Aby se vám role papírových utěrek volně nepovalovaly po kuchyňské lince nebo na poličce, existují na ně praktické stojany. Některé můžete umístit do polouzavřených nádob a barevně sladit třeba se spotřebiči nebo je jednoduše zasadit třeba na nerezovou či dřevěnou tyč.

A nehnou se z místa, když jim nedáte povel!

Máte navařeno? Pak vás nejspíš čeká nejméně oblíbená část celé přípravy domácích jídel, a tou je následný úklid, který často spolkne dokonce více času než samotné vaření.

Nejlepším pomocníkem jsou proto šikovné prostředky, které vám čištění pracovní plochy urychlí a zkrátí. Extra pevné utěrky, které vás snadno zbaví odolných skvrn a rozzáří povrch!

Tip:

Opět sáhněte po těch třívrstvých.

Skvrny od kečupu, rozlitá limonáda nebo přelitý hrníček, který dokáže snadno způsobit nevzhledná kolečka na dřevěném masivním stole.

Podobné situace, zvlášť pokud máte doma děti nebo početnou návštěvu, je obtížné předvídat, ale můžete je snadno a rychle napravit. Opět proto stačí utrhnout kousek papírové utěrky a jedním tahem situaci zachránit.

Tip:

Aby se vám role papírových utěrek volně nepovalovaly po kuchyňské lince nebo na poličce, existují na ně praktické stojany. Některé můžete umístit do polouzavřených nádob a barevně sladit třeba se spotřebiči nebo je jednoduše zasadit třeba na nerezovou či dřevěnou tyč.

A nehnou se z místa, když jim nedáte povel!

Vynález papíru lidstvu darovala Čína již v roce 105 před naším letopočtem. A díky Arabům, kteří hojně cestovali, se pak dostal i do Evropy.

První papírny vznikaly ale až ve 12.–14. století ve Španělsku.

A kdo přišel na nápad na využití papíru k hygienickým účelům? Třeba papírové kapesníčky jsou na světě teprve od 20. let 20. století! Pak už nechybělo moc a jednorázové ubrousky se používaly například i k otírání obličeje a také rukou.

Teprve roku 1931 se objevila kategorie papírových ubrousků speciálně určených do kuchyní.

Patříte mezi vyznavače papírových produktů?

Papírové produkty do domácnosti dle výzkumu trhu nakupují průměrní Češi jednou měsíčně.

(C) 2024 BurdaMedia Extra, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Metsä Group, Shutterstock.com, Zdroj ilustrace: Shutterstock.com, Tereza Víznerová, Zdroj video: Metsä Group

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy. Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.