Oblíbená potravina, která by dle výživových doporučení měla tvořit jeden ze základů našeho jídelníčku. Nechte se provést pěti nejznámějšími druhy čočky od receptu na čočku na kyselo až po různé exotické pokrmy s touto všestrannou luštěninou v hlavní roli.
Čočka patří mezi luštěniny bohaté na živiny, zejména vlákninu, rostlinné bílkoviny a minerály hořčík, železo a vápník. Jejích přínosů si po celá staletí cení v různých kulturách. Mezi u nás nejznámější druhy patří čočka zelená, která má své pevné místo i v tradiční české kuchyni. Jistě jste už ochutnali také červenou a černou čočku, které se stále více objevují v současném jídelníčku. Ale vyzkoušeli jste už někdy bílou čočku nebo francouzskou čočku puy?
Zelená čočka – klasika, která nezklame
Klasická velkozrnná čočka, která se u nás tradičně podává na Nový rok a je spojována se symbolikou peněz a bohatství. To proto, že její tvar připomíná mince.
- Vychutnat si ji však můžete celoročně od známé čočky na kyselo přes čočkovou polévku až po vegetariánské čočkové ragú.
- Zelená čočka je bohatá na vlákninu, rostlinné bílkoviny a obsahuje cenné minerály: hořčík, železo a vápník. Dokáže snižovat krevní tlak a pomáhá bojovat proti vysokému cholesterolu.
- Zelenou čočku se před vařením zpravidla doporučuje cca na 2 hodiny namočit do vody.
Červená čočka se těší stále větší oblibě
V našem jídelníčku červená čočka již obstojně zakořenila a seženete ji téměř v každém obchodě. Její jemná chuť potěší ty, kteří čočce jinak moc neholdují.
- Skvěle chutná v orientálních pokrmech typu dhál, ale také v polévce či pomazánce.
- Díky obsahu folátu neboli kyseliny listové je doporučována jako prevence proti nádorovým onemocněním. Ceněna je také pro své anti-aging vlastnosti, jelikož její konzumace příznivě působí na naši pokožku.
- Není nutné ji předem namáčet a její příprava je velmi snadná a rychlá.
Černá čočka beluga aneb luštěninový kaviár
Svým vzhledem prý připomíná kaviár jesetera belugy a odtud pramení její název. Kromě lesklého a lákavého vzhledu má nespočet benefitů, čímž se hrdě řadí mezi superpotraviny.
- Beluga má jemně oříškovou chuť a skvěle se hodí například do salátů, na vydatné kari nebo na jednohubky.
- Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a antioxidantů.
- Není nutné ji předem namáčet a připravená je vskutku rychle.
Čočka puy – základní plodina s francouzským šarmem
Právě vzhled této čočky, kterou nerozhodí (resp. nerozvaří) ani delší doba varu, je jednou z předností čočky puy. Opět ji můžeme vzhledem přirovnat ke kaviáru. Oproti naší tradiční zelené čočce, které se barvou podobá, je lesklá a drobnější.
- Kromě vlákniny, bílkovin a železa obsahuje také důležitou kyselinu listovou doporučovanou zejména pro nastávající maminky.
- Nejlépe si ji vychutnáte v salátu nebo třeba v čočkovém rizotu.
- Čočku puy není nutné před vařením namáčet.
Bílá čočka urid dal s dotekem Orientu
Čočka bílé barvy je v podstatě loupaná a půlená varianta černé čočky. Pochází z Indie a k dostání je především ve specializovaných orientálních potravinách, kde ji najdete pod názvem urid dal.
- Bílá čočka je ideálním zdrojem bílkovin pro vegetariány a obsahuje také vitaminy skupiny B.
- Hodí se na přípravu indických jídel jako jsou kari či smažené placky Dal Vada.
- Před přípravou se doporučuje na několik hodin namočit do vody.
Zdroje informací: Vegmania.cz, JimeZdrave.cz, Orient-food.cz