Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Balkánský pokrm ajvar si zamilujete. Samotný chutná báječně k masu i zelenině, připravíte z něj také omáčku či polévku

ajvar
ZDROJ: www.freepik.com
sdílet:

Zahrádkářská sezóna zdaleka není u konce a vy už nevíte, co s úrodou? Seznamte se s ajvarem, tradiční balkánskou zeleninovou pastou či omáčkou. Směsi dominují jí papriky, často se přidává také lilek. Snadno si ho připravíte doma a ještě snadněji si jej zamilujete.

Pravý srbský ajvar se vyrábí z červených paprik pečených na ohni, oleje, octa a soli. Častěji se ale setkáte s ajvarem obohaceným o další plodiny, typicky o pečený lilek či cuketu a česnek.

  • Recept si zkrátka můžete upravit podle svých chutí a možností. Stejně tak není třeba bazírovat na pečení paprik na ohni, když stejnou službu udělá i gril nebo trouba.

Jak se dělá ajvar? Základem jsou červené papriky

Na 5 červených paprik potřebujete 5 stroužků česneku, 100 ml oleje, 1 lžíci octa, sůl a pepř podle chuti.

Přidat můžete i lilek či cuketu v takovém množství, aby papriky zůstaly v převaze. Na 5 paprik je optimální 1 menší lilek a 1 menší cuketa.

  • Na závěr můžete ajvar dochutit trochou cukru. Není to ovšem nutné.

Cuketu či lilek pečte nebo grilujte spolu s paprikami tak dlouho, dokud jejich slupka nezhnědne a nezačnou se na ní tvořit puchýřky. Opečenou slupku pak snadno sloupnete.

Jak snadno oloupete papriky opečené na ohni, ukazuje naše video:

Skryt pre seznam

Změklou zeleninu namelte v mlýnku nebo nastrouhejte na struhadle a společně nechte asi půl hodiny provařit.

Zeleninová směs by měla během vaření zhoustnout. Vařte ji proto tak dlouho, dokud se voda ze zeleniny neodpaří. Konzistencí by výsledek měl připomínat spíše dip než polévku.

V této chvíli přichází čas na dochucení solí, cukrem a octem. Pak ajvar dobře promíchejte. Nalijte ho do sklenic a otevřené sklenice vložte do trouby vyhřáté na 100 stupňů.

Jakmile se ve všech sklenicích speče svrchní vrstva ajvaru na jakousi krustu, sklenice uzavřete a vraťte zpět do trouby. Troubu vypněte a nechte v ní ajvar pomalu vychladnout.

Všestranně použitelný ajvar: Od dipů po polévky

A co s ním teď můžete dělat? Domácí ajvar je ideálním polotovarem do časů, kdy se vám nebude chtít vařit.

Použít ho můžete jako pomazánku na chléb či topinky, jako náplň do tortill nebo jako dip třeba k zeleninovým tyčinkám, bramborovým hranolkům nebo křupavým nachos.

  • Můžete ho podávat buď v takové podobě, v jaké jej ze sklenice vyklopíte, nebo ho zkuste zjemnit přidáním pomazánkového másla.

Připravíte s ním i skvělou domácí pizzu, kdy jím potřete těsto na pizzu namísto rajčatového suga. Pizzu můžete poklást čímkoli, na co máte chuť. Se sýrem feta a černými olivami bude chutnat božsky.

Ajvar využijete i při nakládání hermelínu nebo ho můžete použít jako omáčku na těstoviny rovnou ze sklenice.

  • Sýry rozkrojte podélně napůl, potřete ajvarem, vložte kolečko cibule, celý pepř a trochu chilli. Obě půlky slepte zpátky k sobě, vložte do uzavíratelné nádoby a zalijte olejem.
  • Do omáčky na těstoviny můžete ajvar použít jako základ. Orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte kousky kuřecího masa a až jej opečete ze všech stran, přidejte ajvar a trochu vývaru. Vařte asi patnáct minut. Omáčku můžete na závěr zjemnit trochou smetany.

Ajvar se podává také k jiným pokladům balkánské kuchyně. A sice k tradiční pljeskavici nebo čevapčiči z mletého masa. Hodí se ale ke všem druhům grilovaného masa, ke steakům, špízům i klasickým karbanátkům.

  • I tady jako dochucovadlo je ajvar skvělý sám o sobě, smícháním se zakysanou smetanou ale své jídlo posunete ještě o kus dál.
  • Můžete ho použít i jako základ do polévky, ideálně takové, do které se přidávají rajčata nebo rajčatové pyré. Zkuste ho přidat třeba do základu na gulášovou polévku, frankfurtskou nebo do rajské polévky.

Zdroje informací: Vegan, Bonami, Dudlu

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín