Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čekanka: Přehlížená královna zimních salátů, která si zaslouží vaši pozornost

Čekanka
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Čekanka se vrací na scénu. Dříve byla běžnou součástí evropských kuchyní – její kořen sloužil jako náhražka kávy a listy se přidávaly do jídel pro lepší trávení. Dnes si znovu získává oblibu. Z divoké polní čekanky byla vyšlechtěna její listová podoba s křehkými puky, které jsou skvělým zimním zpestřením jídelníčku. Lehce nahořklá chuť a široké využití dělají z čekanky surovinu, která si zaslouží pozornost.

Čekanka byla oblíbená už ve starém Egyptě a Římě. Ve středověku se z ní připravovaly odvary na čištění krve a zlepšení trávení. Během napoleonských válek ji lidé začali pražit a pít jako cikorku – a tak vznikla první „bezkofeinová káva“.

I dnes je čekanka stále součástí kuchyně v mnoha evropských zemích, ale u nás se na ni v regálech obchodů díváme stále trochu rozpačitě. A to je škoda! Čekanka je přesně ten typ suroviny, která umí být hvězdou, jen jí musíte dát šanci. A my vám ukážeme jak.

Čekanka: Klíč ke štěstí? 

Když se řekne čekanka, většině z nás se vybaví modré květy podél cest. Říká se, že když u sebe nosíte čekanku, starosti vám zmizí ze života. A že její šťáva dokáže naklonit mocné lidi na vaši stranu. Pokud toužíte po opravdových kouzlech, uřízněte polní čekanku přesně v poledne, v den letního slunovratu, zlatým nožem a v naprostém tichu. Pak vám prý otevře všechny zámky.

Tyto pověry patří spíš k folkloru, ale čekanka má tolik podob, že by klidně mohla mít i magické schopnosti. Skromná polní rostlina, náhrada kávy a skvělá zimní zelenina, která vám přinese radost – minimálně jako součást výborných a krásně barevných zimních pokrmů.

Jaké druhy čekanky existují a jak chutnají?

Čekanka bílá a červená

Jsou to druhy, které najdete v obchodech nejčastěji. Bílá i červená listová čekanka jsou křehké a křupavé, mají podlouhlé pevné listy a jemně nahořklou chuť. Hodí se hlavně do salátů, kde skvěle ladí s citrusy, jablky, ořechy nebo sýry s modrou plísní. Díky své pevnosti se dá čekanka i dusit, péct nebo grilovat – například s medem a balzamikovým octem krásně zkaramelizuje a získá jemnější chuť.

Radicchio: Červená čekanka podobná zelí

Tato italská dáma se pyšní sytě vínovou barvou a výraznější hořkostí než bílá čekanka. Skvěle vynikne v salátech, kterým dodá nejen chuť, ale i krásný kontrast barev. Pečením nebo grilováním se její hořkost zmírní, takže ji můžete vyzkoušet například v těstovinách nebo jako luxusní přílohu ke steakům.

  • V Itálii se čekanka radicchio často objevuje v rizotu nebo polévkách. Nakrájená na tenké nudličky skvěle doplní bílou fazolovou polévku nebo minestrone. Stačí přidat kapku olivového oleje, trochu parmazánu a máte chuťově výrazný, dokonale vyvážený pokrm.

Čekanka obecná

Z jejího kořene se získává inulin – přírodní sladidlo, které se používá jako zdravější alternativa cukru. Inulin má nízký glykemický index a je prospěšný pro trávení, protože podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Najdete ho nejen v diabetických potravinách, ale i ve zdravějších verzích sladkostí a pečiva.

Pamatujete na cikorku? Pražený kořen čekanky se už od 19. století používal jako náhražka kávy – a používá se dodnes. Neobsahuje kofein, ale zachovává si výraznou, lehce karamelovou chuť, která připomíná pražené oříšky. Dá se pít samotná a skvělá je i v kombinaci s mlékem nebo jeho rostlinnými alternativami.

Jak zkrotit hořkost čekanky? Jednoduché triky pro jemnější chuť

Čekanka je skvělá surovina, ale její přirozená hořká chuť může odradit nejednoho gurmána. Naštěstí existuje pár triků, jak ji zmírnit a nechat vyniknout i její jemnější stránku.

  • Odřízněte spodní část košťálu: Hořkost se koncentruje především ve spodní části čekanky, pokud chcete její chuť zmírnit, stačí asi centimetr odříznout.
  • Vložte čekanku do ledové vody: Klasický trik, který funguje! Studená voda pomáhá „vytáhnout“ část hořkosti z listů. Čekanku rozeberte na jednotlivé listy a nechejte je asi 10 minut odležet v misce s ledovou vodou.
  • Zkuste ji opéct nebo ogrilovat: Pečením nebo grilováním se chuť čekanky zjemní a získá lehce sladký podtón. Rozpůlenou čekanku stačí pokapat olivovým olejem, osolit a dát na gril nebo do trouby.
  • Spojte ji s něčím sladkým: Hořkost se dá snadno vyvážit kombinací se sladkými ingrediencemi. Čekanka si perfektně rozumí s medem, pomerančem, hruškami nebo ořechy. Skvělá je v kombinaci s jablky a vlašskými ořechy v salátu, nebo pečená s trochou medu a kozím sýrem.

Menu s čekankou: Jak si ji vychutnat od předkrmu po hlavní chod?

Čekanka je neuvěřitelně variabilní a dá se využít na spoustu způsobů: zvládne být elegantním předkrmem, sytou součástí hlavního chodu i nečekaným dezertem. 

  • Snídaně: Míchaná vejce s karamelizovanou čekankou – Křehké listy čekanky se v troubě promění v jemně sladkou přílohu, která dodá obyčejným míchaným vejcím úplně nový rozměr.
  • Salát: Salát s hruškami, modrým sýrem a čekankou – Osvěžující kombinace, kde se snoubí jemná hořkost čekanky, sladká chuť hrušek a výrazný tón sýra. Ideální lehký oběd nebo stylový předkrm.
  • Hlavní chod: Salát s kachními prsíčky a čekankou – Dokonale vyvážený talíř, kde se křupavá čekanka skvěle doplňuje s růžově upečeným masem a jemnou zálivkou.
  • Dezert: Obrácený koláč s čekankou – Pokud nejste milovníci sladkého, je tento koláč přesně pro vás. Karamelizace dodá čekance jemně sladký podtón a ve spojení s křehkým těstem funguje překvapivě skvěle.

Čekanka je možná nenápadná, ale rozhodně by neměla chybět ve vaší kuchyni. Máte ji doma? Tak teď už víte, co s ní!

Zdroj: Uroda.cz, budejovice.rozhlas.cz, vitaminybezcenzury.cz, pilulka.cz, medicina.cz, sever.rozhlas.cz, Wikipedia, Apetit 02/2013, Apetit online

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín