Začátek podzimu přináší bohatou úrodu plodů bohatých na vitaminy a plných chutí. Jedním z nich je i černá jeřabina, známá spíše pod názvem aronie. Posílí váš imunitní systém a pomůže v boji proti nejrůznějším neduhům. A navíc skvěle barví!
Temnoplodec (Aronia melanocarpa) neboli aronie, zvaný také černý jeřáb, je opadavý keř s malými černými plody, které mají široké využití. Trpká a svíravá chuť plodů k přímé konzumaci neláká, aronii je proto lepší tepelně upravit, případně usušit a použít například do čaje.
Aronie v kuchyni
- Plodem keře je malá malvice s trpkou chutí způsobenou vysokým obsahem tříslovin.
- Za její temně modrou barvou stojí obsažené antokyany, což je pigment, který má zároveň antioxidační účinky.
- Právě díky obsaženému barvivu je aronie často využívanou plodinou k barvení jiných potravin - například sirupů, džemů či cukrovinek.
- Pokud se sklizní aronie vyčkáte do prvních mrazů, bude jejich chuť méně svíravá.
Sirup z černých jeřabin
- 1 kg bobulí černého jeřábu vložte do hrnce, pomačkejte, aby popraskaly a přilejte 2 litry vody.
- Na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud se z plodů neuvolní šťáva, v případě potřeby přidejte trochu vody.
- Rozvar přeceďte přes sítko nebo plátýnko a přidejte stejné množství cukru. Znovu zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Sirup přelijte do čistých lahví a uchovejte v chladu.
TIP: Skvělý drink namícháte z aroniového sirupu, vody a trochy pomerančového džusu.
Džem z aronie
- Bobule pomačkejte, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu.
- Až se bobule rozvaří, přidejte stejné množství cukru a želírovací prostředek (pektin). Bobule můžete rozmixovat ponorným mixérem a přidat například zázvor, pomeranč nebo citron - zvýrazní se tím chuť.
- Hotový džem plňte do sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout do druhého dne.
Snadno si z aronie můžete připravit také černojeřabinový likér nebo pečený čaj.
Odkud aronie pochází
Aronie se do Evropy dostala až z východu Severní Ameriky. Okrasný keř s jedlými plody se v Evropě začal pěstovat v roce 1700.
Aronie u nás roste v zahradách, parcích i jako podrost na okrajích lesa. Tmavě modré plody má v oblibě ptactvo a keře jsou jím v období dozrávání plodů doslova obsypány.
- Plody můžete sklízet od září až do prvních mrazů. Je vhodné je uskladnit na chladném a suchém místě. Takto vám vydrží i několik týdnů.
- Nejsou náchylné na plísně a hniloby. Uchovat je můžete také v chladničce.
- Plody aronie jsou vysoce odolné vůči nemocem.
Zdraví prospěšná aronie
- Plody černého jeřábu jsou výborným zdrojem vitaminů C, B3, E.
- Obsahují rutin, který společně s bioflavonoidy a vitamínem C přispívá ke zpevnění cévní stěny.
- Jód v aronii má příznivý vliv na normální funkci štítné žlázy.
- Plody černého jeřábu jsou bohaté na obsah cukru, používá se jako náhražka cukru u lidí trpící cukrovkou.
Zdroj: časopis Apetit, lekarna.cz