Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Černý jeřáb neboli aronie: Jak ji využít v kuchyni? Připravte si sirup nebo džem!

Aronie
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Začátek podzimu přináší bohatou úrodu plodů bohatých na vitaminy a plných chutí. Jedním z nich je i černá jeřabina, známá spíše pod názvem aronie. Posílí váš imunitní systém a pomůže v boji proti nejrůznějším neduhům. A navíc skvěle barví!

Temnoplodec (Aronia melanocarpa) neboli aronie, zvaný také černý jeřáb, je opadavý keř s malými černými plody, které mají široké využití. Trpká a svíravá chuť plodů k přímé konzumaci neláká, aronii je proto lepší tepelně upravit, případně usušit a použít například do čaje.

Aronie v kuchyni

  • Plodem keře je malá malvice s trpkou chutí způsobenou vysokým obsahem tříslovin.
  • Za její temně modrou barvou stojí obsažené antokyany, což je pigment, který má zároveň antioxidační účinky. 
  • Právě díky obsaženému barvivu je aronie často využívanou plodinou k barvení jiných potravin - například sirupů, džemů či cukrovinek.
  • Pokud se sklizní aronie vyčkáte do prvních mrazů, bude jejich chuť méně svíravá.

Sirup z černých jeřabin

  1. 1 kg bobulí černého jeřábu vložte do hrnce, pomačkejte, aby popraskaly a přilejte 2 litry vody.
  2. Na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud se z plodů neuvolní šťáva, v případě potřeby přidejte trochu vody.
  3. Rozvar přeceďte přes sítko nebo plátýnko a přidejte stejné množství cukru. Znovu zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Sirup přelijte do čistých lahví a uchovejte v chladu.

    TIP: Skvělý drink namícháte z aroniového sirupu, vody a trochy pomerančového džusu.

Džem z aronie

  1. Bobule pomačkejte, vložte do hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu.
  2. Až se bobule rozvaří, přidejte stejné množství cukru a želírovací prostředek (pektin). Bobule můžete rozmixovat ponorným mixérem a přidat například zázvor, pomeranč nebo citron - zvýrazní se tím chuť.
  3. Hotový džem plňte do sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout do druhého dne.

Snadno si z aronie můžete připravit také černojeřabinový likér nebo pečený čaj

Odkud aronie pochází

Aronie se do Evropy dostala až z východu Severní Ameriky. Okrasný keř s jedlými plody se v Evropě začal pěstovat v roce 1700.

Aronie u nás roste v zahradách, parcích i jako podrost na okrajích lesa. Tmavě modré plody má v oblibě ptactvo a keře jsou jím v období dozrávání plodů doslova obsypány.

  • Plody můžete sklízet od září až do prvních mrazů. Je vhodné je uskladnit na chladném a suchém místě. Takto vám vydrží i několik týdnů.
  • Nejsou náchylné na plísně a hniloby. Uchovat je můžete také v chladničce.
  • Plody aronie jsou vysoce odolné vůči nemocem.

Zdraví prospěšná aronie

  • Plody černého jeřábu jsou výborným zdrojem vitaminů CB3, E.
  • Obsahují rutin, který společně s bioflavonoidy a vitamínem C přispívá ke zpevnění cévní stěny.
  • Jód v aronii má příznivý vliv na normální funkci štítné žlázy.
  • Plody černého jeřábu jsou bohaté na obsah cukru, používá se jako náhražka cukru u lidí trpící cukrovkou

Zdroj: časopis Apetit, lekarna.cz

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín