Všestarská cibule má ke svému růstu jedinečné podmínky, které činí její chuť a další kvality vyjímečnými. Jak poznáte českou cibuli s evropskou známkou Chráněného označení původu?
Zemědělské družstvo Všestary patří v České republice mezi největší producenty cibule, a to již od poloviny 20. století. Dnes dokáže ZD Všestary pokrýt až 10 % spotřeby cibule u nás. Ta činí zhruba 100 tisíc tun ročně, na každého Čecha tak připadá plus minus 10 kilogramů cibule za rok. Kilogram z toho pripadá na Všestarskou, o čemž možná o tom ani nevíme.
- Na první pohled se Všestarská od jiné kuchyňské cibule neliší. Její charakteristické znaky všestarští popisují jako pravidelný kulovitý či vejcovitý tvar a je ukryta pod minimálně dvěma vrstvami suché slupky.
- Chuť Všestarské cibule je sladká a lahodná.
- Pálivost, štiplavost a vůni pak určují jednotlivé odrůdy, z nichž nejznámější je odrůda Hybelle, která je mj. vhodná k dlouhodobému uskladnění.
Všestarská cibule se prodává výhradně na území České republiky a koupit ji můžete v běžné obchodní síti. Poznáte ji podle popisu na síťce.
V čem je Všestarská cibule výjimečná?
Okolí Všestar v Polabí poskytuje pro pěstování cibule ideální podmínky. Cibuli se na slunném místě v půdě s jedinečným složením půdy skvěle daří.
- V roce 2008 byla Všestarská cibule Evropskou komisí zařazena na seznam potravin s chráněným označením původu (CHOP).
- Za zmínku stojí i její nutriční hodnoty, místní cibule je bohatá na vitaminy B1, B2, B3 a B6 a minerály jako draslík a fosfor.
Cibule: Základní potravina, bez které se neobejdete
Tajemství blahodárných účinků cibule znali již ve starověkém Egyptě a jejího užitku si hojně užíváme dodnes. Cibule tvoří základ nespočtu dušených pokrmů, omáček a polévek.Protizánětlivé účinky cibule oceňujeme zejména v období viróz, kdy se objevuje v tradičních babičkovských receptech, jako jsou cibulový čaj či sirup s medem.
Všestarská cibule je univerzální základní potravinou, která při dobrých skladovacích podmínkách vydrží až do další sklizně. Recepty s cibulí je náš web protkaný skrz naskrz, pokud však patříte mezi její opravdové milovníky, vyzkoušejte cibuli v receptech, kde hraje hlavní roli.
Dary země české s označením CHOP
Jak se dočtete na stránkách Ministerstva zemědělství „CHOP je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím“. Vedle Všestarské cibule patří v Česku mezi tyto potraviny ještě:
- Nošovické kysané zelí
- Český kmín
- Pohořelický kapr
- Žatecký chmel
- Chamomilla bohemica (heřmánek pravý).
Zdroje informací: ZDVsestary, KrásnyRok, eAgri BezpečnostPotravin