Co všechno jste nevěděli o chřestu a báli jste se zeptat

zelený chřest
ZDROJ: Matthias Böckel/Pixabay
sdílet:

Chřest si v poslední době znovu dobývá místo v české gastronomii a čím dál častěji se objevuje na menu v restauracích nebo jako součást pokrmů. Je nejvyšší čas dozvědět se o chřestu něco víc.    

1. Co je to chřest? 

Chřest je dužnatý výhonek vytrvalé jednoděložné rostliny s názvem chřest lékařský. Zatímco výhonky patří mezi delikatesy na talíři, členité listy chřestu pod názvem asparágus se používají jako doplňková zeleň do kytic. 

2. Je chřest módní hit poslední doby? 

První doklady o pěstování chřestu pocházejí už ze starověkého Egypta. V tamních pyramidách byly nalezeny malby zobrazující Egypťany obětující bohům svazek chřestu. Chřest se v této době pěstoval nejen pro svou chuť, ale i pro léčivé a afrodiziakální účinky.  

3. Co znamená slovo chřest? 

Slovo chřest pochází ze staročeštiny. Rostlina si tento název vysloužila údajně proto, že měla chránit před „chřastnutím hromu“. Později se chřestu začalo říkat také hromový kořen. První zmínky o chřestu na našem území pocházejí z dob Karla IV.  

4. Co si představit pod slovem špargl? 

Špargl je jen další název pro chřest. Lidové označení špargl je odvozeno od německého „Spargel“ a to zase z řeckého „spargan“, což znamená rašit nebo vyhánět.  

5. Je pro nás chřest exotická zelenina? 

Není. V  České republice se chřest pěstuje v oblasti Mělnicka, kde má jeho pěstování úctyhodnou tradici. Český chřest byl svého času dokonce světově proslulý a platil za nejvyšší kvalitu. Za Rakouska-Uherska se vyvážel na císařský dvůr ve Vídni, do Německa i Říma. Za první republiky pak také do Francie. Za socialismu nebylo možné chřest dostatečné rychle distribuovat, a tak jeho éra na čas skončila. Tradici pěstování chřestu u nás obnovili Holanďané v 90. letech

6. Jak se chřest pěstuje? 

Chřest si můžete vypěstovat i na vlastní zahrádce. Budete k tomu potřebovat písčitou až písčitohlinitou půdu, slunce a trpělivost. První úrodu totiž získáte až ve třetím roce pěstování. Pokud však budete úspěšní, můžete chřest sklízet dalších dvacet let.  

7. Kdy je chřest nejlepší? 

Sezóna chřestu začíná na konci dubna a trvá zhruba do konce června. Po svatojánské noci (23. června) se už výhonky nesklízejí, ale nechávají se růst. Během této fáze vyroste keř, který si ukládá zásoby živin do dužnatých kořenů.  

8. Kolik druhů existuje? 

Za dobu historie pěstování se chřest rozšířil po celém světě. Nejvíce se pěstuje v Číně, Mexiku, Německu, Francii či Španělsku. Existuje ho až 300 druhů, ne všechny se však jedí. 

9. Na co si dát pozor při nákupu? 

Jak dlouho uplynulo od sklizně. Ideální je chřest konzumovat v ten samý den, kdy ho utrhneme. Jen tak dokáže dužnina poskytnout maximum své přirozené sladkosti, šťavnatosti a křehkosti. Tyto vlastnosti se postupem času ztrácejí, chřest vysychá a dřevnatí

10. Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným? 

Nejedná se o různé druhy chřestu, pouze o jiný způsob pěstování jedné a té samé rostliny. Bílý chřest se měsíc před sklizní překryje zeminou, aby k němu nemohlo světlo, čímž se zamezí tvorbě zeleného barviva (chlorofylu). Má jemnější chuť a pevnější slupku než zelený.

Zelený chřest se pěstuje po celou dobu na denním světle, což mu zajišťuje zelenou barvu, výraznější chuť a tenkou slupku, kterou před úpravou není potřeba loupat. 

11. Jak nejlíp připravit chřest? 

Už v kuchařské knize starověkého Říma zvané Apicius se popisuje ideální postup přípravy chřestu: Omyté osušené stonky svažte k sobě a svazek ponořte do vody tak, aby špičky chřestu vyčnívaly ven. Tímto způsobem se špičky uvaří v páře a zůstanou pěkně křupavé. Jsou totiž křehké a nepotřebují tolik času jako tvrdší stonky.  

12. Jaké má chřest účinky na zdraví? 

Obsahuje vitamíny C, E a B, kyselinu listovou, antioxidanty (glutathion a rutin,) zinek a další minerály. Chřest podporuje trávení a imunitní systém, pozitivně působí na játra, pomáhá snižovat riziko srdečních chorob, regulovat hladinu cukru v krvi a redukovat LDL cholesterol. 

chřest pole
ZDROJ: Peter H/Pixabay

Obchod Apetit