Pro někoho může být cuketa nezajímavá zelenina bez chuti. Ovšem ve skutečnosti se z ní dá uvařit spousta výborných jídel i upéct řadu moučníků. Třeba cuketový perník! Recept je až neuvěřitelně jednoduchý a přitom výsledná buchta je jemná, vláčná, nadýchaná, zkrátka dokonalá nejen k odpolední kávě.
Pokud máte zkušenost s pěstováním cukety, určitě nám dáte za pravdu, že zpracovat během léta všechnu, dá trochu zabrat. Protože se ne vždy podaří sesbírat a zároveň upotřebit ještě mladé cukety, někdy zkrátka přerostou!
A tak není divu, že kromě receptů na slaná jídla z cukety vznikl i ten na cuketový perník, do kterého v pohodě použijte i velké přerostlé cukety.
Cuketový perník na plech
Cuketový perník je vlastně obyčejná buchta na plech, do které, kromě klasických surovin, jako mouka, cukr, vejce, olej, mléko, kakao a kypřidlo, přijde navíc i nastrouhaná cuketa.
Právě díky ní není perník suchý, naopak je vláčný a jemný. Další jeho nespornou výhodou je superrychlá příprava. Většinou stačí jen všechny suroviny společně zamíchat, nalít do pekáčku vyloženého pečícím papírem a dát péct.
Zkrátka je to ideální letní moučník, u kterého nemusíte trávit příliš času v kuchyni, a přesto získáte naprosto fantastický výsledek.
Čím cuketový perník vylepšit
Přesto, že perník z cukety je výborný už sám o sobě, můžete mu přeci jen dodat ještě malé ‚de luxe‘. A to třeba tím, že do těsta přidáte lžíci tuzemského rumu nebo čerstvě nastrouhanou citronovou či pomerančovou kůru. Do těsta nasypete nasekané oříšky, sušené ovoce nebo rozinky namočené v rumu.
- Na závěr zkuste buchtu polít čokoládou a posypat oříšky, kokosem nebo lyofilizovanými jahodami či malinami.
- Perníku skvěle sluší i jednoduchá citronová poleva z moučkového cukru, citronové šťávy a trošky vody.
- Pokud nemáte kypřící prášek do perníku, snadno ho nahradíte klasickým kypřícím práškem a lžičkou perníkového koření.
Dezerty ze zeleniny
Přidat cuketu do buchty je skutečně rafinovaný způsob, jak nenásilně schovat zeleninu i tam, kde by ji čekal málokdo.
Cuketový perník není v tomto směru raritou. Podobně jsou na tom také například mrkvový dort, čokoládové muffiny s červenou řepou, dýňový cheesecake nebo třeba zelený mechový dort.
- Právě díky zelenině jsou moučníky vláčné, vlhké a většinou i druhý den chutnají stejně výrobně, jako těsně po upečení.
- Navíc je obohatíte o vlákninu, vitamíny a v některých případech také o charakteristickou chuť či barvu.
Zdravý cuketový perník
Cuketový perník má před ostatními buchtami na plech náskok už jen v tom, že obsahuje zdraví prospěšnou zeleninu, ale pochopitelně ho můžete vylepšit ještě dál. Část klasické pšeničné mouky nahraďte celozrnnou, rozmixovanými ovesnými vločkami nebo třeba pohankovou moukou.
- Zkuste ubrat cukr, nebo část nahradit medem či oblíbeným sirupem nebo sladidlem.
- Upečený cuketový perník servírujte s měkkým tvarohem, čerstvým ovocem a nasekanými ořechy.
Zdroje informací: Apetit