Když je sezona rajčat je v plném proudu, sotva zpracujete jednu várku zralých, už sklízíte novou. Co s nimi? Usušte je a naložte je třeba do oleje. Později je využijete do nejrůznějších receptů od salátů, přes polévky a pomazánky až po masové rolády.
Sušená rajčata přinášejí do jídel chuť slunce, léta a vitamíny, i v když je venku nevlídno. Jídlu dodávají typickou sladkou chuť.
Pro sušení se hodí rajčata přezrálá, mohou být i popraskaná, ale vždy zdravá a bez známek plísně. Sušit je můžete na slunci i v sušičce či troubě. I tak to sice zabere pár hodin, výsledek ale stojí za to.
Jak doma usušit rajčata?
Na sušená rajčata budete potřebovat:
- 2 kg zralých rajčat
- 300 ml olivového oleje
- 1 lžička octa (lze použít klasický i balsamico)
- po 1 lžičce: sušenou bazalku, oregan, tymián, provensálské koření, sušený česnek
- Rajčata nakrájejte na měsíčky silné asi 1 až 2 centimetry. U menších rajčat typu cherry je stačí pouze rozpůlit.
- Rajčata rozmístěte na plech vystlaný pečicím papírem dužinou nahoru a lehce je osolte. Vložte do trouby vyhřáté na 70 °C a sušte po dobu 10 až 12 hodin.
- Po pár hodinách sušení rajčata obraťte a lehce zmáčkněte vařečkou, aby z nich vytekla přebytečná voda.
Sušení neuspěcháte
Pokud vlastníte sušičku, zabere vám sušení o něco kratší dobu. Hotovo byste mohli mít po zhruba 8 hodinách.
Naopak při sušení na slunci počítejte s několikadenním procesem, zato energeticky úsporným. Na noc nezapomeňte rajčata schovat před rosou, jinak byste se zdárného konce nikdy nedobrali.
Usušená rajčata poznáte tak, že z nich nevytéká žádná šťáva, pořád jsou ale měkká a poddajná. Doporučenou dobu sušení považujte za orientační, dejte si raději tu práci a ke konci je častěji kontrolujte.
- Pokud je budete sušit příliš dlouho, rajčata ztvrdnou. Namočte je proto na chvíli do vody, aby ji násákla. Jen potom nezapomeňte rajčata sušit kratší dobu.
- Pokud je nedosušíte, mají sklony rychle zplesnivět.
Bylinky dodají chuť, ocet šmrnc
Jestliže si jste jistí, že jsou vaše rajčata usušená jako od profíka, přendejte je to mísy, zakápněte octem a zasypte připravenými bylinkami. Poté vyskládejte rajčata do zhruba 3/4 objemu čisté zavařovací sklenice.
- Zahřejte olivový olej až na bod varu a zalejte jím opatrně rajčata. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Sušená rajčata nepotřebují proležet, k jídlu se hodí už za 24 hodin!
Na co se používají sušená rajčata?
Opravdu, těžko hledat jinou surovinu, která se těší tak širokému spektru využití. Ze sušených rajčat připravíte pomazánky, saláty, nádivky do mas, přílohy k hlavním jídlům.
Skvěle chutnají i samotná, můžete je přidat do těsta na ciabattu či jiný chléb nebo je přidat do salsy. Uznejte sami, podobně pestré využití mají už snad jen Bubba Gump krevety ze slavného filmu.